На фокус: "Смърт на брудершафт" на Борис Акунин

Pinterest LinkedIn +

Обичате ли исторически романи? А шпионски истории? Предлагаме ви една поредица, в която ще откриете всички качества на добрите исторически и шпионски романи, а и много други неща.

Обичаме Борис Акунин, защото наистина умее да пресъздава духа на различните исторически епохи, а персонажите му винаги са ярки, оригинални и пълни с изненади. Сигурни сме, че повечето от вас са чели поредицата романи за Ераст Фандорин или поне са гледали прекрасните екранизации по "Aзaзел", "Статски съветник" и "Турски гамбит" (който е сниман в България).
 
В случай че не сте (колкото и малко вероятно да е това), имате възможност тепърва да се запознаете с нещо наистина вълнуващо. Борис Акунин, чието истинско име е Григорий Чхартишвили, е световноизвестен филолог, японист, преводач и литературовед.

Освен това е автор сериозен брой изключително успешни романи. Писателската му кариера започва през 1998 година с поредицата "Приключенията на Ераст Фандорин". Историко-криминалните приключения на Фандорин успяват да му спечелят не само сърцата на читателите, но и одобрението на критиката, която нарича творбите "интелектуални бестселъри".

И в това няма нищо изненадващо, защото те съчетават добре изграден съспенс, стил, напомнящ за класическата руска литература от XIX век, и задълбочено познаване на историческите факти. Романите на Акунин са преведени на много езици, включително и на японски, а тиражите им (особено в Русия) са огромни.
 
"Смърт на брудершафт" е друга поредица романи на Акунин, която се състои от десет романа, всеки един издържан в духа на различен кинематографичен жанр – трагедия, мелодрама, екшън, мистерия.

Всеки том от поредица обединява два романа, чието действие е съсредоточено върху непрестанното съперничество между руското и немското разузнаване по време на Първата световна война. И точно както в останалите произведения на Акунин, основните персонажи са харизматични, ярки и силни. Качества, задължителни за добрите шпиони. 

Имената им са Алексей Романов и Зеп фон Теофелс. А ходът на войната между двете империи зависи колкото от случващото се на фронта, толкова и от съобразителността и уменията на асовете на контраразузнаването. 

В третият том от поредицата ще откриете романите "Странен човек" и "Победен гръм да се раздава!", а приключенията на двамата шпиони са още по-необикновени от досегашните. Майор Йозеф фон Теофелс има само една истинска любов в живота си. Тази към победата.

Затова обича и предизвикателствата, но сега е изправен пред много сложна задача.  

В "Странен човек" той ще трябва да организира компрометирането на самия ръководител на руското контраразузнаване. Пътят към целта и съобразителността на Зеп фон Теофелс го отвеждат в салоните на петербургската аристокрация, където ще се срещне с една от най-противоречивите личности в руската история - самия Распутин.  

Задачата, пред която е изправен младият, но вече доста опитен служител на контраразузнаването Алексей Романов, е не по-малко предизвикателна. Свързана е с подготовката на руско настъпление по един от фронтовете, чийто успех зависи изцяло от Романов.

Развръзката и на двете истории, естествено, ще ви оставим да откриете сами. Няма да издаваме и жанровете, в които Акунин е избрал да ги разкаже, само ще ви "подшушнем", че в тях наистина има много кинематографичност, наситено с напрежение действие и двама силни мъже, които смятат, че вече нищо не може да ги трогне и изненада.

Дали наистина е така и как ще се развие ожесточеният конфликт между разузнаването и контраразузнаването? Най-прекият път към отговорите на тези въпроси и към завладяващата поредица на Акунин "Смърт на брудершафт" е ТУК.

Сподели.