На фокус: "Ситуация след ситуация" на Тео Чепилов

Pinterest LinkedIn +

Има истории, които просто трябва да бъдат разказани. Има и писатели, които просто умеят да разказват истории така, че да превърнат всяка случка – и малката, и голямата – в наистина увлекателно четиво. Тъкмо това прави и Тео Чепилов в сборника с разкази "Ситуация след ситуация".

Кратките разкази са жанр, който изкушава еднакво както по-неопитните, така и доказалите се вече писатели. Те често поставят началото на кариерата на автора и понякога критиката е склонна да ги подценява.

Запалените читатели обаче знаят много добре, че разказите са сериозно предизвикателство – именно заради кратката си форма. Все пак, когато в един роман има няколко слаби страници, те могат да се промъкнат незабелязано, но когато разказваш цялата история само в няколко страници, нямаш право на грешка.

Тео Чепилов е автор на много публикувани и непубликувани страници, както и на доста заснети. Сценарист е няколко от най-успешните родни сериали, включително "Под прикритие", "Стъклен дом" и "Домашен арест". 

Пише от ученик, а разказите и статиите му са се появявали в издания като Егоист, Go Guide и Капитал Light. "Ситуация след ситуация" обаче е първата му книга. Някои от историите, които ще откриете в нея, може и да сте чели в споменатите издания, други със сигурност не сте.

Общото между разказите в сборника е, че са забавни. Иначе ситуациите не си приличат. На места цинични, без да излизат самоцелно от рамките на добрия тон, с персонажи, които понякога са отчаяни, друг път наивни, остроумни, несигурни, неоснователно нахални, но винаги впечатляващо реалистични.

Историите, които ще откриете в "Ситуация след ситуация", ще ви разходят от София, през Гърция, чак до Америка. В тях има задимени барове с квартални пияници, скъпи заведения и наркотици, евтини закусвални, лъскави хотели, шеметни успехи и грандиозни провали.

Иначе казано – има от всичко, което съставя реалната картина на живота през последните двайсетина години. Книгата е портрет на едно поколение, което помни видеокасетите, но ходи на IMAX, помни мобифоните, но ползва смартфон и сменя интимните си партньори със същата лекота, с която сменя и колите си.

Самият автор определя книгата си така: "Ситуация след ситуация" не е нещо, което просто съм написал – това е книга, която съм преживял. Голяма част от случките са лични истории – мои и на приятели". Официалната премиера на сборника е на 13 май 2016 година в клуб "Перото".

Гостите на събитието ще имат възможност да чуят откъси от разказите, прочетени от Йоана Темелкова, Калин Врачански, Явор Бахаров, Стефан Вълдобрев, Дидо от Д2 и 100 кила. Колкото до онези от вас, които нямат търпение да надникнат в колоритните ситуации, описани от Тео Чепилов, най-прекият път към тях е ТУК.

Снимка Тео Чепилов: клуб "Перото".

Сподели.