На фокус: "Сиси: Самотната императрица" на Алисън Патаки

Pinterest LinkedIn +

Необикновената история на австрийската императрица Елизабет вече е вдъхновила много романи, биографии и екранизации, но продължава да очарова публиката. Романът на Алисън Патаки е повече от завладяващ – не само заради прекрасния стил на авторката, а и защото самата тя е дълбоко свързана със своята героиня.

"Сиси: Самотната императрица" е исторически роман. Иначе казано: произведение, което залага колкото на фактите, толкова и на въображението. И доста предвидливо започва с кратък исторически обзор на времето, в което се развива действието. 

В средата на 19 век Европа се променя динамично, техническият прогрес оказва своето влияние върху облика на големите столици, а императрица Елизабет Австро-унгарска, наричана както от близките си, така и от поданиците си Сиси, променя своята империя завинаги.

Елизабет се ражда като принцеса на Бавария, а на 16 години вече е една от най-красивите жени в Европа. Либерална и свободомислеща, тя съвсем не е подготвена за онова, което я очаква в австрийския двор. 

Когато се омъжва за император Франц Йозеф, Сиси трудно се адаптира към новия си живот и причините за това съвсем не са малко. Няколко години по-късно обаче именно тя е в основата на една от най-важните реформи в империята – превръщането й в дуалистична монархия с името Австро-Унгария.

Унгарците открито предпочитат императрицата пред всички останали членове на династията Хабсбург, а и самата Сиси не крие афинитета си към тях. Обкръжението й се състои главно от унгарски благородници и дори предпочита да общува на унгарски вместо на немски.

"Сиси: Самотната императрица" ни пренася именно в този период от живота на императрицата, но преди да ви разкажем повече за самия роман, ще ви запознаем с неговата авторка. Алисън Патаки е дъщеря на бившия губернатор на щата Ню Йорк Джордж Е. Патаки. Има няколко исторически романа зад гърба си, а причината да избере именно историята на императрица Елизабет е фактът, че корените на собственото й семейство са свързани с Австро-унгарската империя.

Алисън Патаки завършва Йейл с основна специалност английски език и започва да работи като журналист. Страстта й към историята и литературата обаче постепенно вземат връх и след няколко години писане за лично удоволствие тя все пак изпраща първия си роман на издател.

"Сиси: Самотната императрица" е своеобразно продължение на един от предходните романи на Патаки – The Accidental Empress, който поставя началото на историята за императрицата. Фактът, че не сте чели първата част, няма да намали удоволствието от втората книга, защото Патаки се справя повече от майсторски с деликатното поднасяне на предисторията.

През 1868 година, отегчена от интригите в австрийската столица, императрица Елизабет се оттегля в унгарското си имение. Място, където се наслаждава на свободата, за която винаги е мечтала. Изборът й е продиктуван колкото от желанието й да избяга от властната си свекърва и да отгледа поне най-малкото си дете сама, толкова и от привързаността й към граф Андраши, министър-председател на Унгария.

Дните й са посветени на любимите й занимания като ездата и на грижите за невръстната й дъщеря. Щастието и спокойствието й обаче се оказват мимолетни. След като получава обезпокоително писмо от голямата си дъщеря, императрицата е принудена да се върне във Виена и отново да се бори за правото си да бъде родител.

Бъдещият престолонаследник, кронпринц Рудолф, е подложен на истински тормоз от своя възпитател и тъй като нито императорът, нито бабата на децата – ерцхерцогиня София – споделят тревогата на сестра му, момичето се обръща за помощ към майка си. Изоставяйки своя малък рай, Сиси се връща във Виена, за да спаси сина си.

Роман с изключително завладяваща атмосфера и внимателно изградени образи, "Сиси: Самотната императрица" е като пътешествие във времето. А най-лесният начин да се пренесете в императорския двор е ТУК.

Сподели.