На фокус: "Семейна гробница" на Катарина Масети

Pinterest LinkedIn +

Заглавието е подвеждащо, а онези от вас, които са чели първата част на историята "Мъжът от съседния гроб", със сигурност са наясно с това. Всъщност става дума за една нетрадиционна, но много забавна любовна история, поднесена с великолепен стил и характерно чувство за хумор от Катарина Масети.

Не е необходимо да имате афинитет към скандинавската литература, нито пък към романтиката, за да харесате романите на Катарина Масети. Важно е обаче да имате чувство за хумор и да цените различните истории.

Обещаваме ви, че няма да се сблъскате нито с клишета, нито с познати до болка сюжети в нейните романи. И със сигурност ще се забавлявате много. Точно както първата част на историята "Мъжът от съседния гроб", и "Семейна гробница" е от онези книги, които се четат с лекота и доставят огромно удоволствие.

Преди да се впуснем в подробности обаче, ще ви разкажем малко за самата авторка. Освен че е една от най-успешните дами в съвременната шведска литература, Катарина Масети е и преподавател по английски език, продуцент и журналист в радиото.

Тя е автор на литературна критика, на публицистични произведения и на няколко детски книги. "Мъжът от съседния гроб" е първият й роман за възрастни и постига наистина впечатляващ успех - огромен тираж, преводи на повече от двадесет езика и филмова адаптация (при това не по-малко хитова от самия роман).

Фактът, че писателката живее във ферма в Северна Швеция със своя спътник и четирите си деца, ще ви помогне не само да си отговорите на въпроса как една жена, която се занимава с литература, знае толкова много за животновъдството, но и да оцените подобаващо иронията в романите й.

В "Мъжът от съседния гроб" няма нищо мрачно и гробищно, макар че основните персонажи се срещат именно на гробищата. Историята ни среща с Бени и Десире, мъж и жена в зряла възраст, които са толкова различни един от друг, колкото изобщо е възможно.

Всеки от тях е загубил някого и по стечение на обстоятелствата близките им почиват в съседни гробове. Първите им срещи са изпълнени с тихо презрение, но една внезапна усмивка променя всичко. Колкото и невероятно и необяснимо да им изглежда, те са толкова силно привлечени един от друг, че просто не могат да устоят на желанието да са заедно.

Това, което ги очаква обаче, съвсем не е безоблачно щастие. Все пак той е фермер, мирише на обор и мечтае за жена, която да го обгрижва, а тя е библиотекарка, интелектуалка, изпитва ужас от готвенето (както се оказва - и от фермите) и съвсем не желае да посвети живота си на това да обгрижва някой мъж.

В "Семейна гробница" откриваме Бени и Десире все така силно привлечени един от друг и точно толкова несъвместими, колкото са и в първата част. Те се събират и разделят, но продължават да се обичат достатъчно силно, за да решат, че трябва поне да имат дете.

Решение, което допълнително обърква не само техния живот, но и този на Анита, с която Бени живее след раздялата си с Десире и която е далеч по-подходяща за живота във фермата (дори умее да кара трактор!), но прекрасните й качества някак не успяват да заместят силните чувства, които свързват Бени и Десире.

Всички знаем, че противоположностите се привличат, но твърде често не си даваме сметка за цялата абсурдност, очарование и влудяващата неизбежност на този факт. Неща, които Катарина Масети описва наистина майсторски в романите си.

По покана на издателство Колибри Катарина Масети ще бъде гост на Софийския международен литературен фестивал. Срещата с нея е на 11 декември 2014 година в Мраморното фоайе на НДК с начален час 18:30.

А докато очаквате събитието, най-краткият път до остроумните романи на нашумялата шведската авторка е ТУК

Сподели.