На фокус: "Писателят призрак" на Филип Рот

Pinterest LinkedIn +

Един млад писател среща своя литературен кумир. Огледало се оглежда в огледало. Една загадъчна млада дама провокира въображението на най-известният персонаж на Филип Рот, в необикновения роман "Писателят призрак".

Филип Рот е феномен в американската литература. Носител на почти всички големи литературни отличия, през своята повече от петдесетгодишна творческа дейност, Рот не спира да е продуктивен, разнолик, изненадващ, вдъхновяващ и провокиращ.

Според "Ню Йорк Таймс" Филип Рот е най-великият американски писател за последните 25 години. Той успява да спечели вниманието и признанието на литературните критици още с първата си творба - сборник  от пет къси разказа и една новела озаглавен "Сбогом, Колумб". Година след излизането си книгата е отличена с Националната награда за художествена литература.

Още в този първи сборник са заложени част от мотивите, които в последствие се превръщат в отличителна черта на творчеството на писателя. Действието се развива в Ню Джърси, където Рот е роден. Градът се превръща в мизансцен на повечето от произведенията му. Другата многократно появяващата се в книгите му тема, която е заложена още в първата му творба, е тази за еврейската идентичност и начина, по който тя се променя след асимилацията й от американската действителност.

Големият комерсиален успех връхлита Рот през 1969 година след излизането на романа му "Синдромът Портной" - дръзка изповед на един иначе съвсем обикновен ерген, пропита с псевдорелигиозен хумор. Рот е автор на повече от тридесет романа и носител на впечатляващ брой литературни отличия - три от книгите му са отличени с ПЕН/Фокнър, а "Американски пасторал" му донася Пулицър.

Оценките на критиката, обаче съвсем не са толкова интересни колкото онова, което самият Рот казва за себе си. Той признава, че атеист и че е убеден, че свят, в който никой не вярва в Бог, би бил прекрасно място. Освен това смята, че в съвсем не далечно бъдеще, четенето ще се превърне в своеобразен култ, а хората, които четат романи едва ли ще са повече от онези, които четат латинска поезия в наши дни.

Един от най-известните персонажи създадени от Рот е Нейтан Зукърман (в някой преводи Цукерман). Определян от критиката като алтер его на Рот. Всъщност не само Зукърман си прилича със своя създател, а и доста от другите герои на Рот, който използва личния си опит и живот като основен източник на вдъхновение.

Първият роман, от общо деветте книги, в който се появява Зукърман, е "Писателят призрак". Изпълнен с литературни и исторически препратки сюжет, книгата започва с посещението на все още прохождащия в литература и съвсем млад Нейтан, при неговия литературен кумир - писателя Лоноф.

Притеснен и объркан Нейтан се опитва да води разговор с Лоноф, когато само няколко минути след влизането си в дома на своя идол, той забелязва с кабинета му една млада жена. Момичето веднага пробужда любопитството му и той започва да гради хипотези - дали е дъщеря на писателя или може би негова внучка? В ума му се прокрадва дори възможността красавицата да е любовница на Лоноф.

Когато Лоноф представя момичето като Ейми Белет, негова бивша студентка, която работи в библиотеката в Харвардския университет, Нейтан е вече напълно запленен от нея. Ейми гостува на своя бивш преподавател с цел да го убеди да депозира ръкописите си в библиотеката.

Не след дълго обаче Нейтан започва да разбира, че отношенията между неговия нов ментор и красивата млада Ейми съвсем не са толкова прости. Въображението му, провокирано допълнително от самата Ейми, се развихря и Нейтан започва да мисли, че младата жена всъщност е Ане Франк.

Междувременно младият писател успява да опознае Лоноф и съпругата му Хоуп, да разкаже, в няколко умело вмъкнати ретроспекции, собственото си минало и да увлече читателите в почти криминална интрига около една от най-известните книги на ХХ век.

"Писателят призрак" е колкото книга за живота на евреите в САЩ след Втората световна война, толкова и книга за писателите и литературата. И в това няма нищо изненадващо, защото Филип Рот от малкото писатели, които имат академично образование по литература.

Ако сте любопитни да разберете как продължава историята поставила началото на серията от романи за Зукърман, най-лесният начин да се сдобиете с "Писателят призрак" е ТУК.

Сподели.