На фокус: "Пет дни" на Дъглас Кенеди

Pinterest LinkedIn +

Един американец, решил да живее и работи в Европа, завършил университет в Ирландия и превърнал се в безспорен любимец на френските читатели - това е Дъглас Кенеди. Автор е на 11 романа (скоро ще бъде издаден дванадесетият), преведени в повече от 20 държави. И всички те са бестселъри. "Пет дни" не прави изключение.

Дъглас Кенеди е роден в Ню Йорк. След като завършва образованието си в Америка, той заминава за Дъблин, където учи една година в Trinity College. Специалността му е история и самият той смята, че изучаването на история е най-добрата подготовка за един бъдещ писател.

През 1977 година Кенеди основава театрална трупа в Дъблин заедно с група приятели, а впоследствие е поканен за ръководител на един от най-престижните ирландски театри – "Аби". На 28-годишна възраст Кенеди решава да се отдаде изцяло на писането.

Първите му текстове са драматургични. След като написва няколко радиопиеси за BBC, той решава да се преориентира и започва да пише първата си книга. Тя е разказ за пътуването му до Египет, озаглавен Beyond the Pyramids, и излиза през 1988 година.

Същата година Кенеди се мести със семейството си в Лондон, където работи като журналист за Sunday Times, Sunday Telegraph, Listener и още няколко издания. Междувременно пише още два пътеписа. Първият му роман, "Мъртво сърце", излиза през 1994 година и прави Кенеди световноизвестен буквално за един ден.

Освен това го нарежда сред най-големите имена в жанра "черен роман", където конкуренцията никак не е малка. Творбата, която му осигурява постоянно място сред най-продаваните автори на планетата, обаче, е следващият му роман "Живот назаем". Един изключително напрегнат и динамичен трилър, който освен шеметно действие, сложни перипетии и убийства, предлага на читателите си и някои сериозни въпроси, над които да помислят.

Както често се случва с бестселърите, "Живот назаем" се превръща в основа на не по-малко успешен филм - лентата "Мъжът, който искаше да живее живота си", в която главните роли са поверени на Катрин Деньов и Ромен Дюри.

Носител на няколко престижни литературни награди и изключително умел в смесването на проникновения стил и похватите на комерсиалната литература, Кенеди се радва на огромни тиражи и постоянен читателски интерес.

Дванадесетият му роман The Heat of Betrayal ще излезе в края на април 2015 година, а докато очакваме неговата поява, можем да се насладим на предпоследното му творение "Пет дни".

В него Кенеди ни среща с Лора. Жена на средна възраст, която живее и работи в Мейн, Лора е лаборант радиолог в малка болница. Всеки ден вижда страшни неща. Злокачествени тумори. Болни деца. Ужасени родители. Но се опитва да остане лъчезарна, колкото и трудно да е това.

Изводът, до който я е довела дългогодишната й работа като лаборант, е, че с подобни неща просто не се свиква. Макар да оставя впечатление за професионална резервираност у пациентите, тя съвсем не е безразлична към тях. 

Децата й са вече големи, отчуждена е от съпруга си и Лора се чувства самотна. Затова, когато й предлагат да присъства на конференция в Бостън, тя заминава с готовност. Там се запознава с Ричард, петдесетгодишен застрахователен агент, който е в града по работа и изглежда... скучен.

Една случайна повторна среща обаче дава шанс на Лора го опознае и да разбере, че зад скучната фасада се крие сложна и дълбока личност. Човек, който прави равносметка на живота си и обмисля дали не е дошъл моментът да избере желанията пред отговорностите.

Ако сте любопитни да разберете как продължава тяхната история, най-лесният начин да го направите е ТУК.

Сподели.