На фокус: "Отблъскващо щастие" на Гийермо Мартинес

Pinterest LinkedIn +

"Отблъскващо щастие" е сборник с разкази, събрал в себе си истории, които се четат на един дъх. Драматични, изненадващи, шокиращи и винаги с неочаквана развръзка, те са поредното доказателство за майсторството на Гийермо Мартинес.

Сигурни сме, че сте чували за връзката между математиката и музиката. Когато става дума за литература обаче, общото с точните науки на пръв поглед е малко. Въпреки това смело можем да заявим, че понякога го има. Най-малкото заради писателите математици.

Естествено, първото име, което изниква в ума на всеки изкушен читател, е Луис Карол, който, макар да е известен най-вече като автор на "Алиса в Страната на чудесата", е бил и преподавател по математика в Оксфорд. 

Вече сме ви разказвали и за аржентинския писател Гийермо Мартинес, който освен доктор по логика, специализирал математически науки в Оксфорд, е и един от най-значимите съвременни латиноамерикански писатели.  

Гийермо Мартинес пристига у нас по повод 25-годишния юбилей на издателство Colibri. На 19 ноември от 19:00 ч. той ще се срещне с българските си почитатели в литературен клуб "Перото" в НДК.

Така че ако не сте чели нито една от неговите творби, все още имате малко време да наваксате.

Мартинес е познат у нас най-вече като романист и автор на завладяващия роман "Убийства в Оксфорд", който му донася международно признание. Онези от вас, които обичат да четат разкази, знаят, че в началото на кариерата си повечето писатели залагат именно на по-кратките форми.

Малка част от тях обаче продължават да пишат разкази, след като публикуват първия си роман. В това отношение Мартинес е достоен наследник на една респектираща литературна традиция, чието начало полагат Хорхе Луис Борхес и Габриел Гарсия Маркес. 

Сборникът "Отблъскващо щастие" е завръщането на Гийермо Мартинес към по-кратките форми. През 2014 година той е удостоен с новоучредената награда за най-добър испаноезичен разказ на името на Габриел Гарсия Маркес. Отличие, за което тогава се състезават общо 123 книги от различни испаноезични държави.

В разказите на Мартинес има всичко - наситена атмосфера, любов, фантастика, ужас. Ежедневното ражда необикновеното. И въпреки че историите много се различават една от друга, сборникът не е еклектичен, а цялостен и изключително силно въздействащ. 

"Отблъскващо щастие" започва със следния цитат от Флобер: "Необходими са три условия, за да бъде човек щастлив: да е глупав, да е егоист и да се радва на добро здраве". Произведението предлага един различен поглед към щастието - не като нещо неосъществимо, не като лицемерие, каквото чуждото щастие често изглежда в очите на страничния наблюдател, а тъкмо напротив - като нещо, което трябва да бъде внимателно изследвано, за да се открие формулата за неговото постигане. 

Дали това е възможно и какви са останалите истории, събрани в "Отблъскващо щастие", можете да разберете ТУК.

Сподели.