На фокус: "Невинният" на Иън Макюън

Pinterest LinkedIn +

Ако досега не сте чели Макюън, определено имате да наваксвате. Спокойно можете да започнете с брилянтния психологически трилър "Невинният". Вдъхновен от истински исторически събития, романът ни връща към началото на студената война и е повече от завладяващ.

Макар да сме сигурни, че повечето вас са чували за Иън Макюън, и дори да не сте чели произведенията му, вероятно сте гледали поне една екранизация по негов роман, ще си позволим да започнем с кратко представяне на автора.

Едно от най-ярките имена в постмодерната европейска литература, британският писател Иън Макюън преминава през различни етапи в творчеството си, печели впечатляващ брой литературни отличия и, естествено, е преведен по цял свят.

Кариерата на Макюън започва през седемдесетте години. След като издава няколко сборника с разкази, той пише първия си роман The Cement Garden през 1978 година. Тези ранни и доста мрачни произведения са зловещи готически истории, които му печелят прозвището Ian Macabre.

В края на осемдесетте години обаче стилът на Макюън осезаемо се променя. Именно тогава той започва да печели литературни награди. Големият успех обаче идва чак през 1997 година, когато излиза романът "Неумолима любов".

Той донася на автора си награда Booker, а няколко години по-късно е и екранизиран. Не по-малък успех постига и "Изкупление". Романът печели няколко престижни отличия, а едноименният филм по него е отличен с "Оскар".

Иън Макюън не е непознат за българските читатели, тъй като по-голямата част от книгите му вече са преведени и издадени у нас. Едно от последните попълнения в списъка е "Невинният". В него действието се развива през 1955 година в Берлин.

Невинният е основният персонаж в романа - Ленард Марнъм, 25-годишен английски радиоинженер, включен в строго секретна операция. Когато за пръв път се срещаме с Ленард, неговата невинност граничи с наивност и "властва" както в личния, така и в професиолнания му живот.

Оказва се, обаче, че е само въпрос на време да се раздели с нея безвъзвратно. Историята в книга е базирана на истински, макар и малко известни исторически събития. Става дума за прокопаването на таен тунел под съветския сектор в Берлин, съвместна англо-американска операция, наречена "Голд", чиято цел е да се подслушват руските комуникационни линии.

Техническото изпълнение на подслушването е задачата на Ленард. Въвлечен в света на шпионажа, той се изправя и пред още едно предизвикателство. При това криещо не по-малко опасности. Влюбва се в красивата германка Мария.

Само че връзката им съвсем не е безоблачна, а когато работата и любовта се преплитат, животът на Ленард се превръща в истински кошмар. Интриги, убийство и изобилие от неочаквани обрати превръщат "Невинният" в нещо много повече от обикновен шпионски роман.

През 1993 година режисьорът Джон Шлезинджър снима филм по книгата. Сценарист на едноименната лента е самият Макюън, а главните роли са поверени на Антъни Хопкинс, Изабела Роселини и Кембъл Скот.

Ако сте любопитни да разберете как приключва историята на "невинния" Ленард, можете да откриете отговора ТУК

Сподели.