21 Април 2019, 16:10

На фокус: "Ман" на Ким Тхуи

Pinterest LinkedIn +

"Ман" е книга за любовта. Любовта към другите и любовта към готвенето. Книга за срещата между две различни култури и за живота на едно момиче, което има три майки и много интересно име.

Ако по някаква причина сте пропуснали дебютния роман на Ким Тхуи, определено имате да наваксвате. Но дори да започнете четенето от "Ман", нетрадиционният стил на Тхуи и необикновеността на историите, които разказва, със сигурност ще ви пленят.

Ким Тхуи е канадска писателка от виетнамски произход, която пише на френски. Семейството й емигрира от Сайгон в Квебек. Ким завършва право в Монреал, а преди да се отдаде изцяло на писане, работи като шивачка, преводачка и адвокат. 

Първият й роман "Ру" й донася пет литературни награди - две канадски, две френски и една италианска. Заглавието на книгата съчетава по необикновен начин двата езика, които владее авторката.

На френски "ru" означава "поток", а на виетнамски означава "люлчина песен". След огромния успех на "Ру" Ким Тхуи пише следващия си роман "À toi" (На теб) в съавторство с писателя Pascal Janovjak. 

Третото й произведение - "Ман" - затвърждава позициите на едно от най-интересните имена във френскоезичната литература. Един наистина "вкусен" роман, "Ман" носи името на главната героиня, чиято история е всичко друго, но не и обикновена.

Ман има три майки. Едната я е родила. Втората я е закърмила. Третата я е отгледала. Именно тя избира и съпруг за Ман, когато осъзнава, че дъщеря й ще има нужда от някой, който да се грижи за нея.

Усетила, че краят на живота й наближава, майката на Ман решава да я омъжи за самотен виетнамски ресторантьор, който живее в Монреал. Така в живота на момичето се появява една нова любов - към храната и приготвянето ѝ. 

След време обаче привързаността на Ман към съпруга й отстъпва пред чувствата й към друг човек. Името Ман означава "тази, която няма какво повече да желае", но дали това е истината за младата жена, която го носи, ще ви оставим да разберете сами.

Изключително елегантно написана, "Ман" е от онези книги, които непременно намират път към сърцето на читателя. Най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

Сподели.