На фокус: "Живот след живот" на Кейт Аткинсън

Pinterest LinkedIn +

Кейт Аткинсън е едно от най-ярките имена в съвременната литература, нареждана по значимост до автори като Томас Пинчън и Джонатан Франзен. Находчив, мрачнокомичен и трогателен, романът й "Живот след живот" е поредното доказателство за огромния й талант.

"Живот след живот" е от онези книги, в които човек се потапя толкова дълбоко, че забравя за всичко останало. Оригинален, забавен и дързък разказ за един наистина необикновен живот, книгата е поглед към някои от най-бурните събития на миналия век.

Преди да ви разкажем повече за самия роман обаче, ще ви запознаем с неговата авторка. Дори досега да не сте срещали името на Кейт Аткинсън, можем да ви уверим, че тепърва ще го чувате често. Тя е родена в Ню Йорк, но живее в Единбург. Постига огромен успех още с дебютния си роман "Зад кулисите на музея".

Съвсем скоро спечели за трети път британската литературна награда COSTA – отличие, което се присъжда на произведения, съчетаващи високи художествени качества с изключителна увлекателност и достигат до възможно най-много читатели.

"Живот след живот" е вторият роман на Аткинсън, отличен с наградата през 2014 година. Още с излизането си книгата попада в няколко класации за най-добър роман, включително тези на Ню Йорк Таймс Бук Ревю, Тайм и Goodreads. Не е тайна, че правата за филм по "Живот след живот" са купени от Lionsgate.

А сега забравете всичко, което знаете за бестселърите, и се пригответе да се потопите в една изумително различна история. Животът, за който става дума в заглавието, принадлежи на Урсула Тод, родена през 1910 година по време на една страховита снежна буря.

В първия вариант на своя живот Урсула се ражда и умира, преди да е поела първия си дъх. Във втория обаче се ражда и живее, за да разкаже своята история. И може би дори да промени хода на човешката история. 

Урсула е трето дете в семейството. Тя е странното дете. Различна от по-големите си брат и сестра, а и от по-малкия си брат. Тя ще умре още няколко пъти. Веднъж, когато е на пет, ще се удави в морето, веднъж на дванайсет – при падане от прозореца. В една паралелна реалност обаче на пет Урсула е спасена от удавяне, а на дванайсет не пада от прозореца.

Дали животът е подарен на това необикновено момиче с някаква специална цел? И как нейната детска странност ще ни помогне да си обясним началото на романа. Защото той започва 1930 година, когато Урсула вече не е дете и е на крачка от това да промени историята завинаги.

В едно кафене в Мюнхен Урсула има среща с мъж, известен със своята слабост към сладкишите. Мъж, който един ден ще се сдобие с огромна власт. Освен ако Урсула не е успее да направи онова, за което дошла. След като изяжда парче традиционен немски сладкиш със сини сливи, Урсула вади от чантата си револвер и стреля. Мъжът, когото иска да убие, е Адолф Хитлер.

Дали това е денят, в който Урсула ще умре окончателно, или е денят, в който тя ще промени хода на световната история? Можете разберете само като прочетете "Живот след живот". А най-прекият път към книгата е ТУК.

Сподели.