На фокус: "Деликатност" на Давид Фоенкинос

Pinterest LinkedIn +

За колко значения на думата деликатност се сещате? Романът на Давид Фоенкинос (David Foenkinos) със сигурност ще ви припомни колко различни смисъла може да има тя. Вдъхновил едноименната екранизация с прекрасната Одри Тоту в главната роля, "Деликатност" (La délicatesse) е едновременно сантиментален, остроумен и изненадващ роман, преведен на повече от двадесет езика.

Носител на множество литературни награди, Давид Фоенкинос е не само автор на бестселъри, но и филмов сценарист и режисьор. Основната тема в романите му е любовта, но те съвсем не са само от онзи тип произведения, които бихме могли (не без известна доза пренебрежение) да наречем "любовен роман".

Творбите на Фоенкинос се отличават с особена лекота на стила, съчетана с прекрасно чувство за хумор. Едно от най-ярките доказателства за това е вторият му роман "Еротичният потенциал на жена ми" (Le Potentiel érotique de ma femme), в който смехът, философията и абсурдът се преплитат в историята на един ексцентричен колекционер.

Когато се появява "Еротичният потенциал на жена ми", Фоенкинос вече е добре познат на френските читатели с дебютния си роман Inversion de l'idiotie : de l'influence de deux Polonais (Инверсия на идиотизма, под въздействието на двама поляци), донесъл му награда François-Mauriac.

През 2009 година, когато за пръв път е публикуван "Деликатност", Фоенкинос вече е автор, познат и превеждан по цял свят. Успехът на книгата е повече от впечатляващ. "Деликатност" печели десет литературни награди и е преведен на повече от двадесет езика.

Екранизацията по романа, която Фоенкинос режисира заедно с брат си Стефан Фоенкинос, се появява на екран през 2011 година и повтаря успеха на книгата, като донася на създателите си две номинации за "Сезар" - за най-добър адаптиран сценарий и за най-добър дебютен филм.

Историята в "Деликатност" е едновременно сантиментална, забавна, провокираща и, разбира се, по един характерен и неповторим начин…  деликатна. Натали е млада, красива, успяла и наистина има всичко, за което би могла да мечтае. Това обаче се променя неочаквано, когато малко след сватбата им съпругът й умира при инцидент.


След неговата загуба Натали се затваря в себе си и дълго време категорично отхвърля всеки ухажор. Докато един ден, изненадващо дори за самата нея, тя прави нещо наистина нетипично - целува един от колегите си.

Завладяващото в стила на Фоенкинос, и особено в "Деликатност", е умението му да описва дори съвсем банални и обикновени ситуации без да се опитва да ги превърне в нещо изключително, но въпреки това те са достатъчно интересни, за да задържат вниманието на читателите.

Купи романа "Деликатност" на Давид Фоенкинос ТУК

Сподели.