На фокус: "Бяло сладко" на Димитър Шумналиев

Pinterest LinkedIn +

Различен и провокиращ поглед към историята на Петър Дънов и Бялото братство, "Бяло сладко" е модерен, многогласен роман. Димитър Шумналиев преплита няколко сюжетни линии, стъпвайки върху архивни материали, развенчава легенди, а резултатът е книга, която се чете на един дъх.

Сигурни сме, че знаете кой е Петър Дънов. Неговото философско-религиозно учение си е спечелило последователи по цял свят и продължава да вдъхновява вече повече от век. Защо вдъхновение? Защото Бялото братство винаги е провокирало фантазията на творците.

Дъновистите често се появяват и в книги, и на големия екран. Философията на Дънов се разпространява и извън рамките на България. Твърди се, че от нея са се възхищавали личности като Алберт Айнщан и Пако Рабан. 

Димитър Шумналиев е известен не само с романите и разказите си, но и с дългогодишната си работа като преводач и журналист. Белетристичният му сборник "Влюбени разкази" е отличен с литературната награда "Балканика" през 2004 година. Писателят признава, че романът е дългата му любов, а късият разказ – бързата изневяра. 

"Бяло сладко" е част от дългата му любов. Роман, в който умело са преплетени няколко сюжетни нишки, свързани с Дънов и неговото учение. Книгата може да бъде описана като модерен прочит на историята на Бялото братство, а самият Шумналиев казва:

"Работата в архивите ми достави истинско удоволствие, установих, че еуфорията на "свидетелите" всъщност развива легендата. Напластява още и още "факти" към едно величаво за времето си, но и днес, явление, наречено Бяло братство. Фолклорът около името на Петър Дънов удостоверява обаянието и дълбоката почит към личността и духовния ореол на този знаменит българин. Затова не бива да виним разказвачите за тяхната благородна фантазия."

Още с първите редове романът стиска четящия за гърлото, изправяйки го пред една предстояща смърт и една неочаквана хипотеза. Имал ли е Дънов дъщеря, или подобно твърдение е напълно нереалистично? Как спомените за танцуващите около езерата дъновисти оставят отпечатък в съзнанието на едно малко момче по времето на социализма и дали това ще се отрази на живота му като възрастен?

И, което е още по-любопитно, какво можем да научим за Дънов от архива на личната му стенографка? Името й е Руска, но всички я наричат Ру. Годината е 1917-та. Ру, изоставена в сиропиталище като бебе, вече е получила едно странно писмо, което обещава да разкрие тайната на произхода й.

Само че обещанието не е изпълнено, а момичето вече е на седемнадесет и е най-добрата стенографка в гимназията си във Варна. По същото време Петър Дънов е въдворен в хотел "Лондон" в града и има нужда от някой, който да записва мислите му.

"Бяло сладко" е изкушаваща мистификация, в чийто център е Петър Дънов – личност, около която винаги е имало спорове, а около него и неговата философия се завихря водовъртеж от спомени, любов и митовете, които човечеството само си отглежда.

Премиерата на книгата е на 13 юли в 19 часа в литературен клуб "Перото", но ако нямате търпение, най-лесният начин да се сдобиете с романа е ТУК.

Сподели.