На фокус: "Български рози" на Георги Тенев

Pinterest LinkedIn +

"Български рози" е мрачен роман, който рисува болезнено реалистичен портрет на България от началото на XXI век. Борба за власт, политически отмъщения и безскрупулни жестоки хора, които са готови на всичко в името на успеха, известността и парите.

Автор на няколко романа, няколко пиеси, режисьор и сценарист на филми и телевизионни предавания, Георги Тенев е носител на цял куп литературни и театрални награди, за които няма да ви разказваме. Защото е много по-важно да знаете какво е написал и е напълно достатъчно да споменем, че текстовете му са превеждани, поставяни и печелят отличия не само в България, но и по света. 

Повечето от вас вероятно са попадали поне на един от романите на Георги Тенев, но дори да не сте чели "Партиен дом" или "Господин М.", нищо не пречи да започнете от най-новото му заглавие "Български рози" и ако ви допадне, което със сигурност ще стане, да отделите време и за останалите му творби.

"Български рози" започва с една странна среща в дъжда. Трима мъже, които не би трябвало да имат нищо общо помежду си, се срещат в една беседка в гората. Двама от тях са политически опоненти, а единственото, което някога ги е свързвало, е една жена. 

Името й е Дора Попова, тя е богата, красива и успяла. Живее в разкошна къща в луксозен квартал в полите на планината. Проектирала е дома си сама и е един от най-търсените архитекти. Омъжена е и има прекрасна дъщеря. Или поне така изглежда животът й, погледнат отвън.

Отвътре обаче картината е съвсем различна. Очарователната й дъщеря е затворник в собствения си дом и въпреки това е намерила начин да се снабдява с дизайнерска дрога с помощта на най-добрата си приятелка. Приятелката е колкото част от семейството, толкова й част от проблемите му. И определено не заслужава да й се има доверие.

На едно от партита, организирани от архитект Попова, в къщата се появавя млад, къдрокос барман, изпратен от кетъринг агенция. Трябвало е да пратят друг, домакинята изрично е пожелала това, но момчето е намерило начин да попадне в дома й. Ще намери начин и да остане.

Целта му обаче не са двете млади момичета, макар те да не крият интереса си към него. Момчето е привлечено от красивата, макар много по-възрастна от него Дора. Дали целта му са парите, или тайните й? И какво общо има мистериозният съсед на семейството?

Съпругът на архитект Попова също е част от странния пъзел, който читателите постепенно започват да подреждат. Собственик на информационна агенция, затънал в дългове, Константин Трейман е описан така: "В него е заложен един основен проблем, вътре в Трейман съществува интелектуалец, тоест невъзможен социален изрод." Освен това отдавна не се е появявал в семейната къща, дъщеря му не е негова дъщеря и всички, включително самата тя, знаят това.

Каква е съдбата на интелигенцията в безскрупулния свят на силните, бруталните и богатите? Как илюзиите и невинността се разбиват на милиони парчета и колко често се сблъскаваме с предателства в името на успеха, известността и парите?

"Български рози" увлича постепенно, потапяйки ни в един свят, който е колкото фикция, толкова и отражение на действителността, колкото жесток, толкова и привлекателен, изпълнен със зловещо реалистични, емоционално осакатени персонажи. 

Най-страшният въпрос, който романът поставя, е дали децата няма да платят за престъпленията на родителите си, а най-прекият път към неговия отговор е ТУК.

Сподели.