"Музикална академия": шоуто стартира със сянка на скандал и първа номинация за изгонване (Видео)

Pinterest LinkedIn +

На 24 септември в ефира на TV7 стартира конкурентният на X Factor 2013 музикален реалити формат "Музикална академия", продуциран от Иван Христов и Андрей Арнаудов, които са и негови водещи заедно с Део.

Шоуто стартира с първия концерт на петте звезди с дългогодишна музикална кариера и няколко поколения почитатели, които първи прекрачиха прага на Музикалната академия. Това са Петя Буюклиева, Коцето-Калки, Стенли, Кичка Бодурова и Етиен Леви.

Всеки от тях се представи с по две песни – една от собствения му/ѝ репертоар и една кавър версия. На сцената на шоуто в присъствието на журито и публика прозвучаха родните хитове "Обсебен", "Жена на всички времена", "Пея за любовта", "Емануела" и "Векът на любовта", наред с парчета на Остава, Bon Jovi, Селин Дион, Джими Съмървил и Beatles.

Имайки за задача да оценяват изпълненията индивидуално, задълбочено и обективно, съдиите на "Музикална академия" Люси Дяковска, Димитър Ковачев-Фънки, Здравко от дует "Ритон" и Георги Христов – скоропостижно се конфронтираха помежду си и най-вече първите двама. Ябълката на раздора се оказа Коцето-Калки, който спечели симпатиите на публиката и зрителите и те го класираха на трето място.

Адмирации от страна на журито и най-голяма зрителска подкрепа – 46,2% получи Кичка Бодурова, на която Люси каза: "Госпожо Бодурова, със своето изпълнение успяхте да вдигнете не едно, не две, а три поколения на крака!".

Втори се нареди Етиен Леви с близо 15% от гласовете и незначителен аванс пред Коцето-Калки, а освен тях от номинация се спаси Стенли, който остана четвърти. Така с 11,2% в своя подкрепа Петя Буюклиева стана първата номинирана за изгонване от Академията участничка, което втрещи и разгневи членовете на журито и най-вече Георги Христов.

"Това, че приех да бъда тук, означава, че това е един изключително сериозен музикален формат с истински критерии за певческите данни на изпълнителите. Ако ще се шегуваме така от първия ден, аз си отивам", заяви видимо афектиран Георги Христов, който за първи път влиза в тази роля, а по-рано тази година разкритикува публично с отворено писмо до медиите Елица Тодорова и Стоян Янкулов за избора им на песен и представянето им на Евровизия 2013.

"Това е една голяма грешка, скъпа моя. Аз знам ти какво ще ги направиш само след седем дни", каза още Христов, на което Буюклиева отвърна видимо разстроена: "Ще си отида вкъщи", макар по-късно да показа високо самочувствие и хъс, обещавайки на концерта след една седмица да изпълни "едно страхотно парче".

"Това е изключително нереален вот", заключи на висок глас и Дяковска, която има най-голям опит като жури на телевизионни формати от всички свои колеги.

"Аз не вярвам, че българският народ има толкова елементарна музикална култура", включи се и Здравко от "Ритон", питайки полу на шега, полусериозно: "Да не би някой да манипулира вота?".

Фънки бе лаконичен в своя коментар, изтъквайки, че оценява участниците като музикант: "Това е жената".

24 часа след първия концерт и влизането на ветераните на българската поп сцена в т. нар. общежитие на Академията отново на живо от 19:30 ч. ще се състои концертът на актуалните звезди – Лора Караджова, Поли Генова, Сантра, Криско и Дичо.Сподели.