Националният природонаучен музей и Ratio представят: Когато динозаврите властваха на Земята

Pinterest LinkedIn +

От първия наименуван през 1824 г. за науката динозавър – Megalosaurus, през въвеждането на самото понятие "динозавър" през 1842 г., та чак до наши дни тези отдавна изчезнали животни продължават да вълнуват въображението ни. Дори сега динозаврите са колкото обект на сериозни изследвания, толкова и почти митологични създания, забулени в тайнственост и множество заблуди.

На 21 януари Владимир Николов ще разкаже:

  • Доколко реална е представата ни за динозаврите, изградена от книги и филми като "Джурасик парк"
  • Кога и как някои от тях са се превърнали в гиганти, които сякаш предизвикват законите на физиката?
  • Какво всъщност е довело до изчезването им в края на периода креда? Защо не са успели да оцелеят, докато други, далеч по невзрачни на пръв поглед животни, са оцелели?

Събитието на Ratio, организирано съвместно с Националния природонаучен музей към БАН и издателство "Сиела", ще ви срещне с младия палеонтолог, който ще отговори на тези и на други въпроси.

Ще бъде представено и наскоро излязлото българско издание на книгата "Възход и падение на динозаврите" на Стийв Брусати, чиято корица е илюстрирана от Владимир Николов. Тя проследява епопеята на динозаврите: откъде са се появили, как са си извоювали господство, как някои от тях са станали колосални, а други са се сдобили с пера и крила и са се превърнали в птици и как после всички динозаври, които не са станали птици, са измрели, отстъпвайки място на съвременния свят.

Повече за лекцията ще намерите тук.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.