Имате научен въпрос? Лекторите на Ratio ще ви отговорят на 18 декември

Pinterest LinkedIn +

Знаете ли, че белите мечки в действителност са черни? Космите, от които е съставен дебелият им кожух, не съдържат никакъв пигмент и са кухи и прозрачни. Между отделните косми има голямо количество въздух, който разсейва светлината в целия видим спектър. Затова пък кожата им отдолу е напълно черна, а прозрачните косми действат подобно на фиброоптични нишки и провеждат светлината навътре към кожата. Това помага на бялата мечка да използва с максимална ефективност слънчевата светлина, за да се затопля.

Подобни интересни факти ще намерят своите обяснения на 18 декември на събитието "Ratio представя: Няма глупави въпроси". В последното събитие на Ratio за тази година темите остават изцяло в ръцете на гостите, които могат да задават своите научни въпроси на страницата на събитието във Фейсбук (https://facebook.com/events/348379232604557/) или по време на събитието.

Имате научен въпрос, не разбирате дадено явление или имате друг тип дилема, за която само науката може да помогне? Попитайте, а лекторите на Ratio ще ви отговорят. Ето и кои са те.

Д-р Никола Кереков е биолог и специалист по имунология. Интересува се от всички сфери на биологията, от физиологията на човека и животните, от клетъчна биология, генетика, невробиология и еволюция. Привърженик е на идеята, че човекът е много повече животно, отколкото е склонен да си признае, но вярва, че редките прояви на здрав разум у човечеството трябва силно да се окуражават – в интерес на едно по-светло бъдеще (идеалист и оптимист по природа). Той е човекът, който може да отговори например защо хората, алергични към шоколад, често могат да ядат бял шоколад, или защо има повече породи кучета отколкото котки.

Петър Руевски е истински фен на физиката. Инженер по образование (и призвание) и програмист по професия, но в живота нищо техническо не му е чуждо. Неутолимо вътрешно любопитство го кара (на моменти против волята му) да вниква в дълбочина в устройството на всичко около нас – как и защо работи и на какви принципи се основава. Някога хора като него са проектирали пирамидите, строили са катапулти, стенобойни машини, кораби и сложни крепостни съоръжения, но бидейки скромен, понастоящем той помага на колите да се движат плавно в гравитацията на Земята. Петър може лесно да отговори на въпроси като това колко килограма ток харчи България за една година.

Марияна Богданова е бакалавър по информатика. След десет години работа като програмист се обръща към физиката и през 2017 защитава магистратура по "Космически изследвания" с фокус върху Слънцето и моделирането на слънчева плазма. В момента е докторант по "Астрономия и астрофизика" във ФзФ на СУ, а обект на изследванията ѝ са областите на звездообразуване в нашата Галактика. Извън факултета се занимава с преподаване на роботика за ученици, създаване на уеб сайтове и дизайн на градски игри. Марияна знае отговорите на въпроси, свързани с раждането, живота и смъртта на звездите.

Специалистите ще напомнят колко е важно да задаваме въпроси и да сме любопитни. А някои от любопитните гости ще спечалят и награди.

"Ratio представя: Няма глупави въпроси" ще се проведе на 18 декември от 20:00 часа в клуб "Строежа".

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.