Учени откриха причинителя на болестта Алцхаймер

Pinterest LinkedIn +

Ако страдате от проблемни венци, вече имате още една причина да им обърнете сериозно внимание. Учени установиха, че бактериите Porphyromonas gingivalis, които са ключови при заболявания на венците, причиняват коварната болест Алцхаймер.

Добрата новина в случая е, че съществува лекарство, което може да спре и дори да обърне процеса на развитие на болестта. Работи се дори по създаването на ваксина срещу Алцхаймер, информира сайтът Offnews.bg.

Деменцията и като цяло застаряването на населението е петата най-честа причина за смъртност в света, като около 70% от тези случаи са свързани с болестта Алцхаймер. Досега се знаеше, че състоянието включва натрупването на протеини, наречени амилоид и тау, в мозъка, но не беше установено какво го причинява.

Направени през последните години изследвания изведоха доказателства, които посочват бактериите, причиняващи заболяване на венците, за основен рисков фактор за развитие на болестта. Установено е, че бактериите Porphyromonas gingivalis възпаляват областите в мозъка, засегнати от Алцхаймер.

Наистина заболяванията на венците са много по-често срещани от коварната болест. Но тя засяга онези хора, "натрупващи токсичните ензими, увреждащи мозъка достатъчно бързо, за да развият симптомите на Алцхаймер" – обяснява Кейси Линч от фармацевтичната компания Cortexyme.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.