Бактерии супергерои? За невероятните им възможности разказва Йордан Стефанов на "Ratio"

Pinterest LinkedIn +

Телевизионни реклами, интернет и разговори от ежедневието често ни оставят с впечатлението, че бактериите са противни гадини, които съществуват, за да ни вредят. Това далеч не е така. Голяма част от микроскопичните организми, с които съжителстваме, всъщност ни "помагат" здравословно, а много от тях дори живеят в телата ни. За други пък вече сме намерили индустриални приложения. С всеки изминал ден научаваме все повече за тях и откриваме колко ползотворно може да бъде присъствието им.

Йордан Стефанов ще се опита да промени съществуващия стереотип за бактериите по време на събитието "Ratio представя: Superbugs - микроскопичните герои" на 15 януари в бар "City Stage". Той ще докаже, че бактериите не са задължително лоши, и ще запознае гостите с онези представители, които всъщност ни помагат ежедневно.

Бактериите притежават множество интересни способности, които вече се прилагат или могат да бъдат приложени в бъдеще в полза на човечеството. Йордан ще представи тези "суперсили" и как те могат да бъдат ползвани в индустрията.

Йордан Стефанов е докторант по микрoбиология. Академичните му интереси са насочени към сферата на ензимологията, която се занимава със създаване и пречистване на ензими от бактериален произход. Извън академичния живот той се стреми да подтикне обществото към по-критично мислене и да помогне интерес към науката да бъде зароден у всеки един от нас. Това той се старае да постигне чрез блога си 6nine.net и Facebook страницата си "Наука и критично мислене".

"Ratio представя: Superbugs - микроскопичните герои" ще се проведе в бар "City Stage" на 15 януари от 20:00 часа. Събитието се провежда от организацията за популярна наука "Ratio", а входът е свободен. Повече за самото събитие може да научите във Facebook или в сайта на "Ratio".

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.