Mobile World Congress 2011: водещи промени и тенденции

Pinterest LinkedIn +

Средата на февруари отмина и както всяка година, това е времето, в което технологичната общественост осъзнава случилото се на изложението Mobile World Congress в Барселона. Събитията в столицата на Каталуния отправят ясно послание към всички и определят посоката на развитие на световния телекомуникационен пазар.

Наред с многото представени технологични продукти и безброй водещи иновации, Mobile World Congress 2011 показва и тенденциите, които ще доминират на пазара в следващите месеци.

Социалните мрежи все по-достъпни

На Mobile World Congress 2011 ясно пролича тенденцията, че смартфоните и всички социални мрежи начело с Twitter и Facebook здраво са си стиснали ръцете и вървят заедно напред. Като че ли няма нищо по-естествено от това човек да използва социалната мрежа именно през мобилния си телефон и в бъдеще това ще става все по-често срещана гледка.

Особено след появата на първите брандирани Facebook телефони от HTC. Моделите Salsa и ChaCha имат специален Facebook бутон, с който директно може да се сподели всичко. В подкрепа на това, в рамките на Mobile World Congress 2011 с изявление, макар и от дистанция, не пропусна да се включи и Марк Зукърбърг, който обяви, че трябва да очакваме още много телефони с Facebook.Android доминира сред смартфоните

Причините за този факт са доста, но на Mobile World Congress 2011 стана ясно, че операционната система на Google оттук насетне се превръща в наистина доминираща сред всички смартфони, таблети и умни устройства. Подходът на нейните разработчици е довел производителите на хардуер до много лесен избор – отворения и неограничен Android. Към него посягат вече все по-често както големите играчи, така и много по-малки, които се опитват тепърва да наложат продуктите си на мобилната сцена.

Самата операционна система имаше обособен огромен щанд на Mobile World Congress 2011, който бе и един от най-посещаваните. На него се извършваха различни демонстрации на новата версия на операционната система - Honeycomb.Процесорите все по-мощни

Надпреварата в процесорите при смартфоните малко по малко ще започне да прилича на тази при компютрите. Скоростите може би няма да растат с подобни темпове, но от NVIDIA представиха първите четириядрени процесори. След Tegra 2, следващият проект на компанията се казва Kal-El, който ще е около 5 пъти по-производителен и ще има 12-ядрен графичен чип GeForce.

Nokia заложи на Microsoft

Дни преди Mobile World Congress 2011 се състоя едно уникално по мащаба си събитие – обявяването на сътрудничеството между Nokia, чиято операционна система Symbian засега държи първенството по популярност, и софтуерния гигант Microsoft, който до момента по-скоро се явяваше техен конкурент.

Оттук нататък двете компании ще работят заедно, но първите плодове на тяхното сътрудничество ще станат факт най-рано след края на лятото. Решението на Nokia, по думите на ръководните фактори в компанията, няма да им попречи на продължат да инвестират в Symbian, но всички очакват приоритетен, разбира се, да бъде Windows, още повече, че само финландците ще могат да прилагат промени в операционната система - нещо, което е забранено за другите компании, ползващи продукта на Microsoft.  3D скача в телефона

Само за няколко години триизмерната технология скочи от киното в телевизора, а от 2011-а вече ще стане част и от мобилните телефони. Както и се предполагаше, LG показа първите подобни устройства на пазара, които не само могат да възпроизвеждат, но и да записват съдържание, а в рамките на Mobile World Congress 2011 бе обявен и договорът им с YouТube, където в специален канал ще се качват всички 3D филми.

Няма начин в следващите месеци да не видим и други подобни устройства, които да покорят нови върхове в триизмерното поприще. И докато тук говорим за продукт, който вече е на пазара, на щанда си DoCoMo показаха концепция за 4D дисплей, който може да комуникира с потребителя и физически. Благодарение на специална магнитна технология, определени елементи от картината буквално излизат извън рамките на екрана и дори могат да ви побутнат по ръката, да ви дръпнат или насочат.Таблети, таблети, таблети

Ако преди година имаше само iPad, то вече пред потребителя стои чудовищно богат избор от таблети, а след CES и MWC 2011 бройката им нарасна лавинообразно. Малки, големи, с Android, Windows или друга операционна система, всички големи компании показаха по нещо. Дори HTC и Blackberry, за да не закъснеят спрямо останалите, показаха устройства, които обаче още не са напълно готови и пазарът ще види след няколко месеца.

Геймърите получиха своето

След повече от година на спекулации геймърите най-накрая получиха своя гейм-смартфон. Sony Ericsson PlayStation или Xperia Play, както официално се нарича телефонът, ще се опита да проправи за втори път след N-Gage на Nokia диря в света на смартфоните.Водещите иновации

Те са навсякъде. Софтуерните разработчици се надпреварват в създаването на всевъзможни приложения за различните платформи. Иновации има сред всичко, свързано с технологията в джоба ни. По-добри камери, по-бързи процесори, умни машини, нови начини на зареждане на устройствата и още какво ли не – неща, за които тепърва предстои да говорим, неща които тепърва предстои да се случат.

MWC става все по-значимо събитие

Няма спор, че говорейки за събития в телекомуникационните технологии, няма по-значимо събитие от Mobile World Congress. Но за разлика от 2010-а, която премина в сянката на кризата, то през 2011 година изложението определено подобри всички рекорди. Тази година в Барселона бе отчетена рекордна посещаемост от повече от 60 000 човека от 200 страни, което e с цели 20% повече от 2010 година.

В програмата, съпътстваща събитието, участваха шефовете на някои от най-големите компании като AT&T, China Mobile, Cisco Systems, Ericsson, Google, HTC, Intel, Microsoft, Nokia, NTT DoCoMo, Qualcomm, Research In Motion (RIM), SoftBank, Twitter, Vodafone, Wholesale Applications Community (WAC), WPP и Yahoo!

Сподели.