"Мистерията на къщата с часовника": зловеща готическа приказка за ценители

Pinterest LinkedIn +

Обичате ли магия? Дори да е малко зловеща, дори да не е точно каквато сме свикнали да я виждаме, тя винаги има своето очарование. Ако отговорът е "да", то "Мистерията на къщата с часовника" със сигурност ще ви остави без дъх, защото историята, която разказва, е точно толкова фантастична, колкото и страховита.

Джон Белеърс е американски писател, автор на десетки готически романи за юноши. "Мистерията на къщата с часовника" е едно от най-популярните му произведения, наред с единствения му роман за възрастни "The Face in the Frost". Зловещата нотка, която се прокрадва във всичките му произведения, е причина те да бъдат определяни като готически младежки романи.

Белеърс несъмнено оставя съществена следа във фантастичната литература на ХХ век. Самият той признава, че в първия си роман е силно повлиян от Толкин. Колкото до "Мистерията на къщата с часовника", книгата поставя началото на серия от романи в същия жанр, печели множество литературни отличия и още с първото си издание през 1973 година постига грандиозен успех.

Действието се развива през 1948 година, а историята проследява десетгодишния Луис Барнавелт, който остава сирак, след като родителите му загиват в автомобилна катастрофа. Луис е изпратен да живее в Ню Зебъди, при своя чичо Джонатан, когото никога преди не е срещал. Притесненията на момчето относно неговия настойник бързо се разсейват, защото той се оказва симпатичен особняк, който живее в огромна къща и освен това е магьосник. Факт, който обяснява поне част от странностите му, но пък съвсем не притеснява Луис, напротив, дори му харесва.

Младежът има съвсем друг проблем. Ако не се броят чичо му и симпатичната му съседка госпожа Зимърман (също магьосница), Луис няма никакви приятели. И понеже е пълен и изобщо не го бива в спортовете, даже не се надява, че ще си намери. Само че един ден в училище го заговаря Тарби и двамата постепенно се сприятеляват дотолкова, че Луис се престрашава да му каже истината за чичо си. Тарби е колкото впечатлен, толкова и скептичен, а може би дори малко уплашен.

Тук е моментът да се върнем на къщата. Защото, както вероятно вече сте се досетили, тя съвсем не е обикновена. На Луис не му отнема много време да разбере защо чичо му я е напълнил с часовници. Нито защо тиктакането продължава да се чува дори ако всички те са спрени. Въпреки че бързо се вписва в живота в къщата, Луис е готов на всичко, за да запази приятелството на Тарби. Дори да поизлъже малко. А както всички знаем, една лоша идея често води до друга и не след дълго момчето успява да забърка такава каша, че макар и неволно освобождава духа на зъл магьосник.

При това не някой случаен, а тъкмо този, който някога е притежавал къщата, в която сега живеят Луис и Джонатан. Или покойната му съпруга. Луис не е съвсем сигурен чий дух го преследва, но знае едно – определено е загазил. Дали магическите сили на чичо му и на госпожа Зимърман ще се окажат достатъчни, за да спрат настъпващия апокалипсис? И дали Луис ще си признае навреме какво е направил?

"Мистерията на къщата с часовника" очарова с толкова много неща, че спокойно бихме могли да ги обобщим до "на практика всичко". Мрачната атмосфера, ярките образи, балансът между фантастично и реалистично, защото Луис е в много отношения като всяко друго дете и прави тъкмо това, което един десетгодишен хлапак би направил. Толкова е обикновен, че е необикновено истински. И веднага ще спечели симпатиите ви.

Колкото до екранизацията, която е част от тазгодишното издание на кино-литературния фестивал CineLibri, тя е дело на режисьора Илай Рот, а в ролята на госпожа Зимърман е прекрасната Кейт Бланшет. И трябва да признаем, че това амплоа определено много ù отива.

Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият път към "Мистерията на къщата с часовника" е ТУК. И побързайте – часовникът тиктака.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.