"Мистерията Лагерфелд": за модата и изкуството

Pinterest LinkedIn +

Емблематична фигура в света на модата, Карл Лагерфелд е образ, който всички познават, но и личност, за която се знае съвсем малко. Кой е човекът зад името? На този въпрос се опитва да отговори френският журналист Лоран Ален-Карон, а резултатът е една елегантна и завладяваща биографична книга.

Връзката книга – екранизация най-често започва с текста. Случаите, в които филмът предшества книгата, са малко, но все пак съществуват. Лоран Ален-Карон е френски журналист, автор на няколко документални филма, включително "Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш". Книгата му "Мистерията Лагерфелд", написана в сътрудничество с журналиста Патрик дьо Синти, е своеобразно продължение на документалната лента, която е част от програмата на петото издание на кино-литературния фестивал "Cinelibri".

Още в първите страници на "Мистерията Лагерфелд" откриваме няколко на пръв поглед дребни детайла, които обаче не само провокират любопитството, но и ясно индикират, че книгата съвсем не е насочена единствено към онези читатели, които се интересуват от мода. Авторът нарича Лагерфелд икона и няма как да не се съгласим, че именно образът е първата асоциация при споменаването на името му. Тъмните очила, неизменната бяла яка, прибраната на тила коса – всичко това е Лагерфелд. Едновременно с това той е дизайнерът, "съживил" "Шанел" в един от най-тежките периоди в историята на модния бранд, човекът, съумял да съчетае безупречно актуалните тенденции с класическите силуети, създадени от Коко Шанел.

Какво обаче се крие зад медийния образ? Кой е Карл Лагерфелд извън емблематичния силует? Деликатно, с чувство за хумор, с впечатляваща лекота на езика Лоран Ален-Карон рисува портрет на Лагерфелд, който предизвиква симпатия и едновременно с това желание да откриете повече за непознатата страна на дизайнера.

В биографията на Лагерфелд, такава, каквато я представя самият той, говорейки за миналото си, и такава, каквато я представят съвременниците му, не липсват известни несъответствия. Авторът на тази книга подхожда към тях внимателно, без да ги отрича, но и без да ги оценява. Един от най-известните в медиите примери за подобно несъответствие е годината на раждане на дизайнера. Далеч по-интересен според нас, а очевидно и според Ален-Карон, е фактът, че Лагерфелд твърди, че няма реални спомени от Втората световна война, тъй като семейството му е живяло в имението си в Бад Брамщед, останало незасегнато от военните действия. Според съвременниците му обаче в имението са били настанени семейства, чиито жилища са били разрушени по време на бомбардировките, а десетгодишният по онова време Карл е бил достатъчно голям, за да разбира, че се води война.

Интересите на момчето Карл Лагерфелд обаче са съвсем различни. Интересуват го литературата и живописта. Започва да учи френски заради желанието си да прочете "Беатрикс" на Балзак, пожелава картина, видяна в галерия, като коледен подарък и рисува с удоволствие и безспорен талант. Различен от връстниците си, но и от сестрите си, за които казава: "Не че не ги обичах, но не си подхождахме", отчужден от прекалено заетия си баща и едновременно ужасен и възхитен от майка си, чиято студена ирония често го връща на земята, Лагерфелд признава, че винаги е мечтал за слава и живот далеч от немската провинция.

Ако сте любопитни да разберете кой е любимият роман на Лагерфелд и как момчето от Бад Брамщед ще се превърне в един от най-ярките творци в света на модата, можете да намерите "Мистерията Лагерфелд" ТУК. А най-лесният начин да се сдобиете с билети за прожекциите на "Карл Лагерфелд: Да бъдеш и да изглеждаш" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.