Минчо Казанджиев (кмет на Ловеч): "Ловеч ще бъде град на безплатните концерти"

Pinterest LinkedIn +

През лятото на 2008 г., в рамките на близо седмица гр. Ловеч ще стане притегателен център за хиляди фенове. Кодовото название тази година е Lovech Party Fest, а негов главен инициатор Минчо Казанджиев.

Третото издание на фестивала ще се проведе от 6-ти до 11-ти май, като хедлайнери на шестте вечери ще са Dr. Alban, Ace of Base, Ja Rule, Maxi Jazz (Faithless), Twisted Sister и W.A.S.P.

Именно във връзка със всичко предстоящо на музикалния форум, а и с редица любопитни въпроси, засягащи желаещите да гостуват в града, Минчо Казанджиев отговори на въпроси на Avtora.com.


Иваничка Тодорова: Трета поредна година сменяте името на фестивала. Каква е концепцията ви?

Минчо Казанджиев: В началото ние тръгнахме само с рок фестивал, нещо за което почерпихме опит и от колегата от Каварна (Цонко Цонев Бел.ред.). Животът обаче показа, че трябва да търсим друго решение на въпроса. Да търсим достъп до повече хора, до повече категории граждани, от по-млади до по-възрастни, да търсим от по-леката, по-мелодичната музика към рок музиката, а сега и към рап музиката.

Това е общо взето едно виждане на фондацията и на организаторите - да намерим по-голям достъп до повече хора. Докато първата година беше изцяло на рока, втората беше повече на мелодичните и баладични песни, сега виждате, че жанровете стават много повече. Всяка вечер ще е с отделен жанр.

.: Има ли накъде да се развива още фестивалът?

М.К.: Апетитът идва с яденето. Това, което правим всяка една година ни подсказва къде могат да бъдат търсени резерви в организацията. Няма да се учудя, ако стигнем до провеждане на такива мероприятия два пъти в годината. Въобще животът ще покаже какво оттук нататък ще правим.

Ние сме изградили една постоянна сцена на крепостта "Хисаря", вътре в нея. Там можем да тръгнем дори към друг род, друг вид музика. Важното е да направим така, че нашите съграждани, хората, които живеят в региона около Ловеч, а защо не и от цяла България, както стана миналата година, да имат интерес. Видяхте миналата година на концерта на Europe градът се пукаше по шевовете.


Еurope бяха сред най-очакваните гости в Ловеч през 2007 г. Снимка: Аvtora.com 

.: Последната вечер стана дори страшничко...

М.К.: Аз не се притеснявах защото и органите на реда, и организаторите, и самите посетители показаха, че имат достатъчно култура, достатъчно дисциплина и знаят, че едно такова мероприятие, за да има живот и в следващите години, трябва да започне и да приключи добре.

.: До колко имате пръст в избора на хедлайнерите?

М.К.: Специално общината не се е намесвала в избора. Умувахме върху варианта за тематиката, а конкретните изпълнители са си на Joker Media.

.: Как се отразява фестивалът и разширяването му на града?

М.К.: Ние трябва като ръководство на общината да работим така, че всяка изминала година градът ни да изглежда все по-добре и по-добре. Защото освен че представяме Ловеч, ние представяме България пред чуждите групи. Те останаха приятно изненадани от това, което видяха в нашия град. Всяка година имаме нещо ново, което да покажем.

Специално на бизнеса този фестивал се отразява много добре, защото хората, които идват в нашия град в свободното си време посещават нашите магазини и това се отразява на търговията. Да не говорим за онази част от търговията, която касае продажбата на хранителни продукти, защото има една приказка "Ден година храни" и аз мисля, че именно тези дни в Ловеч са една добра база за развитие на бизнеса.

.: Поради големия интерес още миналата година се усети недостиг на места за спане и паркиране на гостите на града. Как мислите да се справите с проблема тази година?

М.К.: Тази година разширихме хотелската база с пускането на още една сграда в старата част на града - Вароша. За следващите години ще има още по-големи възможности, защото започнахме да строим един голям петзвезден хотел, покрай него още един хотел се строи, който е малко по-малък, но също ще поеме доста места. Така, че от година на година този въпрос ще получава все по-голямо разрешение.

Колкото до местата за паркиране - няма как да разширим града повече, но създаваме необходимата организация със схеми за паркирането на автомобилите на нашите гости. Имаме договорка с органите на МВР къде и как да бъдат пренасочени колите и това, което позволява градът ни, като урбанизирана територия, да се използва през цялото време за безплатно паркиране.

Въпреки всичко бих се обърнал към хората, които желаят да посетят Ловеч в този период, нека да започнат да си правят заявки.

Лично аз съм направил първите заявки, които са за официалните делегации, които ще пристигнат в града, а те са доста, защото имаме участия на фолклорни състави за нашите празнични дни, които заедно с фестивала правят града ни изключително привлекателен.


Хиляди музикални фенове посетиха гр. Ловеч през 2007 г. Очакванията на домакините са бройката да се увеличи Снимка: Аvtora.com

.: Готови ли сте като решение на проблема с легловата база да организирате палатков лагер?

М.К.: Имаме готовност да осигурим подобно нещо. Миналата година направихме своите проверки с допитване до рокери и с други желаещи да посетят града. Оказа се,  че не е необходимо. Затова и не беше направен. Имаме готовност и при желание можем да го направим, но засега няма индикации за подобно нещо.

.: Как е организиран превозът до фестивала от различни точки на България, при положение, че Ловеч няма много преки връзки особено с Южна България?

М.К.: Ловеч е в централната част на България и през града минават почти всички автобуси, които тръгват от Южна България, включително от Пловдив, през Бургас. Няма как да пуснем ние допълнително автобуси. От нас се иска да организираме паркирането и безпроблемното преминаване.

.: Каква посещаемост на фестивала очаквате?

М.К.: Най-вероятно ще сложим броячи на всички концерти за своя статистика. Въпреки че капацитетът на площада ни е ограничен. Площадът заедно с част от улиците, в които поставяме екрани за гледане, е от порядака на 20-24 хиляди души. Предполагам, че в по-голямата част от времето ще има 20 хиляди души.

.: Фестивалът продължава да е безплатен. Какво и как печелите от него и как се възвръщат инвестициите ви? Има ли тенденция с развитието на фестивала той да стане платен?

М.К.: Нашата идея не е да печелим финансови средства, нашата идея е да печелим посетители на нашия град, да си правим реклама, на нас и на България. Така, че финансовата част не е най-важната. Аз искам да благодаря на всички фирми от града ни и извън него, които подпомагат организирането на тези фестивали и от тази гледна точна ние не търсим печалба, търсим други изгоди.

Засега, а и в далечна перспектива, нямаме никаква идея да променяме начина на организиране на фестивала. Ловеч ще бъде град на безплатните концерти.

.: Чувствате ли се вече като "музикалния кмет на Ловеч"?

М.К.: Разбира се, че се чувствам. Макар че има разлики с колегата от Каварна и искам да кажа, че ние, кметовете в България и всички българи, трябва да бъдем благодарни на Цонко Цонев, който запали във всички нас тази искрица към музиката, която на времето искахме, но не можехме да слушаме.

Моята голяма благодарност към него като колега, а и като българин, е че запали във всички нас тази искра. Знаете, че освен Ловеч и други градове започнаха да се провеждат концерти. Аз вярвам че няма да са последните. Пожелавам да върви така и занапред.

За Avtora.com интервюто взе Иваничка Тодорова

Сподели.