Милица Гладнишка и Ангел Заберски с общ коледен проект

Pinterest LinkedIn +

Милица Гладнишка и Ангел Заберски ще се впуснат в коледно музикално приключение с новия си общ проект "Christmas in Action". Двамата подготвят атрактивна концертна програма, в която ще вземат участие някои от най-добрите родни джазмени, обединени във формацията "Ангел Заберски октет". Това са Михаил Йосифов (тромпет), Велислав Стоянов (тромбон), Стоян Янкулов (перкусии), Борис Таслев (бас), Александър Логозаров (китара) и саксофонистите Димитър Льолев и Арнау Гарофе. Към вокалните изпълнения се присъединяват младите певици от трио "Тринити" със своето специфично суинг звучене.

Събитието, което ще се състои на 17 декември от 19:30 ч. в зала "България", е част от цикъла "Празнична музика със Suchard", организиран от "Кантус Фирмус" в партньорство със Софийската филхармония.  

Актриса и певица, Милица Гладнишка завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и паралелно с това учи оперно пеене и вокален джаз. Работила е с най-добрите джаз музиканти и състави у нас, сред които Любо Денев, Васил Спасов, Венцислав Благоев, "Михаил Йосифов секстет", Антони Дончев и Биг бенда на БНР. През 2015 година тя е сред солистите в мултимедийната продукция "Disney in Concert" с Оркестъра на радио "Класик ФМ" в зала 1 на НДК. Милица е много популярна с изявите си в телевизионните поредици "Етажна собственост", "Като две капки вода", "Пееш или лъжеш", "Господари на ефира", "Полицаите от края на града" и др.

Ангел Заберски-син се нарежда сред ярките творчески личности, които оформят днешния образ на българския джаз. Пианист, диригент, композитор и аранжор, той има постоянни изяви с различни джаз формации, работи с млади и изявени поп и джаз певци, свири в джаз клубове и на престижни концертни сцени у нас и в чужбина. Работил е като аранжор на Биг бенда на БНР, а от 2000 г. преподава в Нов български университет. Има многобройни изяви в БНТ, БНР, частни радиостанции и телевизии. Концертирал е в САЩ, Германия, Франция, Испания и други страни. Издава 5 авторски албума с изпълнения на ансамблите "Ангел Заберски трио", "Ангел Заберски октет" и други формации. Носител е на престижната награда "Кристална лира" през 2002 г. в категория "Джаз".

Вокалното трио "Тринити" събира талантливите млади изпълнителки Миглена Русева, Божана Спасова и Славина Калканджиева. Те получават професионално образование в  Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" и стават популярни с участието си като ансамбъл в телевизионния формат "Гласът на България" през 2018 г. Участвали са в концерти на Биг бенда на БНР, Биг бенда на НМА, на Михаела Филева, а след месец ще пеят на една сцена с Орлин Горанов в концерта "Споделено" заедно с група "Акага"

"Празнична музика със Suchard" е цикъл от два концерта, предлагащи изискано забавление за ценителите на класическата музика и джаза. Другото събитие от поредицата е на 4 декември т.г. и представя емблематични творби за соло пиано от Шопен в изпълнение на брилянтния пианист Людмил Ангелов. 

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.