Мили Дядо Коледа, за празника искам... цифров фотоапарат

Pinterest LinkedIn +

Празниците наближават. Както се казва - със страшна сила. Или с трепетно очакване - зависи от коя страна на подаръчните взаимоотношения се намирате. Ако сте родител, съпруг/съпруга или близък приятел т.е. животът ви е поставил от страната на този, от когото се очаква да купува подаръци, то имаме добри новини за вас...

Първата и по-голяма е, че ние сме тук, за да ви помогнем да изберете най-подходящия подарък. В следващите няколко седмици ще се опитаме да ви ориентираме съвсем накратко в различните категории от най-желаните днес подаръци - високотехнологичните. Кратки и максимално полезни - това са двете неща, които ще се постараем да бъдем в тези пътеводители за пазаруване. 

Втората добра новина, която имаме за вас, е, че Коледа 2012 е изключително благодатно време за покупка на хай тек подарък. Защо ли? Ами заради цените! Днес те са по-ниски от всякога и едва ли има по-изгодно време да вземете на някой ваш близък или любим човек таблет, смартфон, мобилен компютър, портативна/настолна конзола или... цифров фотоапарат.

Започваме именно с този клас продукти, защото са се утвърдили като едни от най-желаните подаръци за Коледа.

Категории
Днес, благодарение на изключителното продуктово разнообразие, което предлага пазарът, различните категории марки и модели, с които ще се сблъскате, може доста да ви объркат.

В действителност нещата не са чак толкова сложни. Съвременните дигитални камери всъщност се делят на точно три основни категории: компактни ("сапунерки" по народному), компактни със сменяема оптика (APS-C или Micro 4/4) и цифрово-огледални (DSLR).

В тази посока върви и "професионалната" ориентация на всеки от класовете - компактните поначало са най-базовите (любителски), а DSLR моделите - за професионалисти.

Това, разбира се, са условни разделения. На пазара ще намерите доста предложения, които използват цифрово-огледална технология например, но са любителски ориентирани, както и компактни модели с доста профи характеристики.

Добре е обаче отправната ви точка при избора да бъде именно това - доколко човекът, за когото е предназначен подаръкът, е на "ти" с фотографията.

Ако е начинаещ, насочете се по-скоро към сегмента на компактните камери. Те притежават всичко необходимо за първоначално запознаване с основните на това изключително изкуство.

Ако пък вашият любим човек е запален фотолюбител, със сигурност ще се зарадва на камера от по-висок клас - да речем компактен със сменяема оптика или DSLR.

По-конкретно
И за да спрем с празните приказки, ето няколко съвсем реалистични идеи от различните категории.

Компактни
Тук изобилието като че ли е най-голямо: от супер-базови модели като Canon PowerShot A810 и Nikon CoolPix L25 (с цена около 130 лв.) до топ моделите в съответните серии Canon PowerShot G15 и Nikon CoolPix P7770, струващи над 1000 лв.

Ако намесим и другите играчи на пазара като Samung, Sony, Panasonic, Olympus и поне 3-4 други компании, какафонията става пълна.

Важното, което трябва да запомните тук: това са модели с постоянен обектив т.е. несменяем. Затова когато избирате, добре е да се спрете на вариант, в който той ви осигурява максимално покритие на фокусния диапазон т.е. говорим за варио обектив.

Светлосилата му също не е за пренебрегване (бележи се с така наречените f-стопове, например f/4, f/2.8). Колко по-малко е числото, толкова по-светлосилен е обективът.

Останалите параметри на всеки модел са по-скоро екстри. В никакъв случай не се увличайте по мегапиксели. По-високата резолюция на сензора в толкова малко тяло категорично не е показател за качество - по-скоро обратното.

Компактни със сменяема оптика
Тези модели бяха създадени от компаниите, произвеждащи цифрови камери, като междинно звено между масовите "сапунерки" с несменяем обектив и големите и обемисти DSLR фотоапарати.

За тях се твърди, че предлагат най-доброто от два свята: малките и удобни тела на мейнстрийм камерите и гъвкавостта на DSLR моделите - възможност да избирате различни обективи, подходящи за различни снимачни сценарии.

За да се възползвате максимално от точно този им плюс обаче, е добре да изберете модел на голяма компания, която съответно да предлага стабилна поддръжка за камерата си и достатъчно разнообразие от обективи и аксесоари за нея.

Това е важно, тъй като този вид екстри се произвеждат специално за всеки такъв апарат, т.е. не можете да използвате Olympus обектив на Nikon и обратното. Нещо повече - не можете да използвате и обектив за DSLR модел на Nikon с камера като Nikon 1 J1 например (е има някои трикове по въпроса, но това е твърде сложно за масов потребител).

Затова съветът ни е при покупка на такъв апарат е да огледате първо какви и колко допълнителни аксесоари и екстри предлага компанията за него.

Canon например, тъй като едва през тази година навлязоха в този пазарен сегмент, все още не могат да се похвалят с толкова добра поддръжка за техния EOS M, колкото, да речем, Oluympus или Panasonic, които на практика наложиха този формат.

Цифрово-огледални
Както се казва - тук е пътят, и истината, и животът. DSLR моделите са крайната спирка за всеки съвременен фотоентусиаст. Рано или късно с каквато и камера да е стартирал дългото си пътешествие в страната на цифровата фотография, той достига до етап в еволюцията си на любител (и евентуално професионалист) до този клас камери. 

Защото макар да са най-тежките, обемисти и трудни за овладяване и управление, именно те са тези, които могат да се превърнат в ултимативните инструменти в ръцете на един умел фотограф.

За щастие днес пазарът предлага огромно разнообразие от ценово ориентирани към всеки бюджет DSLR модели. Това означава, че всеки може да намери нещо за себе си дори тук, при традиционно по-скъпите продукти на висшата фотографска мода.

Пазарната конкуренция е нещо чудесно и благодарение на нея винаги можете да намерите най-точния компромис между качество, параметри и цена.

Искате да направите първи стъпки в DSLR фотографията? Модели като Canon EOS 1100D или Nikon D3000 са точно за вас - при това на цена колкото средно скъп компактен модел.

Желаете да направите една стъпка напред? Да снимате видео с апарата си като истински професионалист?

Насочете се към Canon EOS 650D или Nikon D5100/5200.

Овладели сте до съвършенство DSLR техниката и искате малко по-широко поле за креативна изява?

Можете да изберете Canon EOS 60D / 7D или Nikon D7000 / 300S - върхови модели в ентусиаст (полупрофесионалния) сегмент.

Ако пък сте решили да се занимавате професионално с цифрова фотография, но едва сега стартирате и бюджетът ви е ограничен, Canon EOS 6D или Nikon D600 са точно за вас.

Сподели.