Микроскопични роботи могат да откриват възпаления

Pinterest LinkedIn +

Учените от Масачузетския технологичен институт са създали най-малкия робот в историята, който е способен да регистрира характеристиките на заобикалящата ги среда, да съхранява данни и дори да извършва изчисления, информира PixelMedia.bg. Роботът, чийто размер е не по-голям от този на биологичната клетка, се състои от микроскопична електронна схема, разположена върхи частица от колоидна система. Бидейки по-лека от околната среда, такава частица никога не се утаява.

Изследователите очакват да създадат устройства, които могат да извършват диагностични "пътувания" през различни системи – например през стомашно-чревния тракт, през газопровод или нефтопровод.

Според инженерите на микроробота не е необходима батерия – един обикновен фотодиод обезпечава достатъчно енергия за работата на цялата електроника и датчици.

След преминаване през стомашно-чревния тракт устройствата могат да предоставят сведения за възпаления и други признаци за заболявания.

Самата електронна схема е реализирана върху двумерен материал – графен или халкогениди на преходни метали, а за захранването ù е достатъчна мощност от порядъка на нановати. 

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.