Might & Magic: Clash of Heroes

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Ролева/пъзел игра Година: 2011 Разработва: Capybara Games Издава: Ubisoft Entertainment Платформа: NDS | PS3 | Xbox 360

Има ли нужда от допълнителна реклама точно тази игрална серия? Смятам, че не! В крайна сметка говорим за поредица с над 25 годишна история, включваща повече от 10 различни заглавия, издадени за половин дузина гейм платформи; с огромно, изключително влияние върху целият ролеви жанр.

Също така и една серия с трагична история – след краха на издателите й 3DO Company пред 2003 тя беше на косъм от смъртта. За щастие голяма част от активите на блаженопочившите й автори бяха изкупени от Ubisoft и благодарение на това и днес се радваме на нови и нови игри от тази великолепна вселена.
Clash of Heroes е поредният отличен пример за неизчерпаемото очарование на този уникален фентъзи свят – едно заглавие смесващо успешно елементи от пъзел и ролевият жанр в игрална амалгама с неустоима привлекателност.

Появила се оригинално за портативната конзола Nintendo DS още през миналата година и пожънала завиден успех сред нейните фенове, сега Clash of Heroes идва, за да зарадва и всички почитатели на PlayStation 3 и Xbox 360 с ново, подобрено и разширено HD издание, разпространявано през XBLA и PSN.

Подобно на легендарният Puzzle Quest и тази игра комбинира черти на главоблъсканица с някой типични ролеви похвати, но за разлика от него не се опитва да копира игралната механика на други, вече съществуващи заглавия – напротив. Clash of Heroes е игра с ярко изразена собствена индивидуалност, дълбочина и многообразие от нюанси.

Тя проследява приключенията на група герои (пет на брой) – всеки от които по нищо не прилича на другия. Те се изправят срещу демонична заплаха за техният свят, която трябва да спрат. Макар да се развива в добре познатата на милиони геймъри вселена на Might and Magic, Clash of Heroes разказва изцяло самостоятелна история, така че тук няма повод за притеснения сред по-младите играчи, за които серията е по-малко известна.

По време на приключението ще станете свидетели на динамични (макар и походови битки), характерни с много специфичен, уникален набор от правила, тактически похвати, умения и комбо атаки. При все, че всичко изглежда сравнително просто на пръв поглед не ви съветваме да прескачате първите няколко обучаващи мисии, тъй като след втора глава, Clash of Heroes става доста трудна и предизвикателна игра.

Що се отнася до ролевите елементи, които тя предлага то всеки фен на този вид гейм заглавия веднага ще се почувства като у дома си – изследване на голям, разнообразен и красив свят, разговори с местните жители, изпълняване на различни задачи, трупане на точки опит и развитие на героите в групата ви.

Освен това в тази си версия играта носи редица подобрения спрямо Nintendo DS оригинала: много по-впечатляваща (HD) визия, мултиплейър режим, който вече поддържа до четири играча през локална (WiFi) мрежа или онлайн, много нови магии, умения и артефакти, възможност да се връщате към вече изиграни части от играта в случай, че сте забравили някой куест.

За финал: Clash of Heroes е рядък пример за находчиво, оригинално, хибридно заглавие – игра изобилстваща от свежи хрумвания, увлекателна и секси. Повече от достойно попълнение в голямото семейство на Might & Magic.Сподели.