Метъл професорите Black Sabbath изнесоха лекция в България

Pinterest LinkedIn +

Считаната от мнозина за основоположник на метъл музиката британска група Black Sabbath, изнесе впечатляващ концерт пред българска публика, видя Avtora.com.

Топ музикалното събитие, явяващо се част от фестивала Арена Музика, се състоя на стадион Локомотив, в столичния квартал "Надежда".

Часове преди началото на концерта на легендите, масово придвижване на фенове предизвика сериозни улични задръствания в района. Клаксони на автомобили, въодушевени скандирания и целенасочено еднопосочно придвижване с крайна цел - стадион Локомотив, допълнително вдигаха адреналина на заклети почитатели, още преди да влязат в стадиона.

Вече на територията вътре в съоръжението, първото нещо, което се набиваше на очи беше сцената. Идентична по размер с тази от концерта на Judas Priest, но монтирана напречно, в единия край на стадиона, условно в близост до сектор "Г". По средата на затревената площ, точно както по истинските концерти - имаше двуетажна конструкция за технически лица, озвучители, осветители, оператори. Впечатление правиха и четири екрана, разположени така, че да се виждат от три различни страни.

Малко по-рано, в деня на концерта, най-популярният световен сайт за метъл и рок новини - Blabbermouth.net пусна съобщение, че организаторите на концерта ще монтират павилиони за продажба на бира директно на пистата на стадиона. Новината се оказа факт и въпреки че местата за продажба на ценната течност бяха доста, веднага се заформиха дълги опашки от зажаднели фенове.

От своя страна, сред публиката можеше да се забележат всякакви екземпляри. Малчугани и мъже с побелели коси, пищни девойки, дами на респектираща възраст, музиканти - от Ани Лозанова, до Черно Фередже, че дори таланти от Star Academy.

Преди гостите от Black Sabbath и подгряващите ги Black Label Society, на сцената имаха възможността да се качат и български групи. Всяка от тях беше щастлива по своему, от развалнувания Шеки с неговата група Bloodyboys до Ахат, които най-после бяха сред точните фенове, на точното място.

Публиката този път оцени българските музиканти по достойнство и ги изпрати с овации.

След тях, две роудита поставиха на сцената нещо като стативи със стилизирани черепи отгоре и след ефектно интро около тях се развилняха рокерите от Black label Society. Едва ли има някой, стигнал с четенето до тук, който да не знае, че лидерът на Black label е бившия китарист на Ози - Zakk Wylde.

Той зарадва върлите си фенове с типичния за него стил на свирене, а останалите следва да е впечатлил с якия си имидж и съответното му звуково изражение. С няколко думи, не вярвам на света да има рокерски събор, който да не пожелае Black Label Society за хедлайнер.

Краят на сета на групата на Зак беше нещо като сигнал за част от публиката да се струпа в по-голяма близост до сцената. Следваха Black Sabbath в цялото си величие - в оригинален състав: Ozzy Osbourne, Geezer Butler, Bill Ward, Tony Iommi.

Началото беше поставено в 21:30 ч. От празната сцена или по-точно от говорителите около нея тръгнаха кратки семпли (вкл. и хип-хоп бийтове, за ужас на закоравели метъли) от парчета на Sabbath, и ...смеха на Ozzy. Този пленителен смях, който стопи на мига границата звезди/фенове и който даде началото на нещо неповторимо.

До мен някакъв човек започна да се дере в несвяст: "25 години го чакам този момент" и по изражението на лицето му, определено съм склонен да му повярвам. В този миг Sabbath излизат, а от там нататък всичко случващо се е история.

Няма смисъл да се изрежда сетлист - четворката изпълни всичко, което трябваше да изпълни тази вечер. Всички демонстрираха уникално сценично присъствие, подкрепено с невероятна рутина и професионализъм. Стайлингът и визията на групата, макар и семпли, излъчваха смазваща тежест, комбинирана с изтънчен вкус. Приличащият на тъмен магьосник Iommi се усмихна дискретно, с половин уста, едва-два пъти по време на концерта, но за сметка на това свиренето му беше на границата на съвършенството. Butler не даде покой на бас китарата нито за миг, а Ozzy сътвори пълен набор от запазените му маймунджълъци.

От онези странни подскоци, до плискането върху публиката с кофи вода. Изяден прилеп нямаше, но за сметка на това, успя да си покаже 60-годишният задник, който, уверявам ви, съвсем не е толкова зле, колкото може да си представи човек. Въобще онова шоу по MTV, където той изглежда като грохнал старец, ще да е някакав продуцентски трик, защото тази вечер той не спря да вилнее нито за миг.

"I can't fuc***g hear you", се усмихваше от сцената Ози, а публиката му отговаряше дружно "We fuc***g love you!"

Невероятно свежи във всяко едно отношение, "бащите на метъла" свириха час и половина пред българска публика, пред която нарочно или спонтанно Ozzy коленичи точно три пъти.

Малко преди полунощ шоуто приключи, а около 15-17 000 щастливи души (по-късно стана ясно че реалната цифра е до 12 000) се отправиха към домовете си.

За Avtora.com: Велислав Атанасов


Сподели.