Унгарската група "Месечинка" пуска нов клип и обявява завръщане в България с концерти и уъркшопи

Pinterest LinkedIn +

Една от най-успешните унгарски етно групи "Месечинка" ("Meszecsinka") направи премиера на клипа към сингъла "I Don`t Let It". Песента е част от последния албум на квартета "Stand Into The Deep", който излезе по-рано тази година и беше представен през лятото с емоционални турнета в  България, Русия, Германия, Франция, Холандия, Сърбия, Румъния и Казахстан. 

Първият сингъл от албума – "Приспивна песен" ("Lullaby") – и клипът към него излязоха преди няколко месеца. Последва песента "Lookingatmydeath", канеща ни да видим смъртта по нов начин, а днес вече можем да се насладим и на най-новото от носителите на награда "Фонограм" (унгарското "Грами") – завладяващата песен със силно послание "I Don`t Let It. Клипът впечатлява с визуалната си откровеност, а танците на Аннамари ни пренасят в света на езотериката. Песента акцентира върху желанието за освобождение от натрапчивото, необяснимо и нежелано чуждо присъствие в живота ни. 

Видеото към “I Don`t Let It” показва именно борбата с чувството за обсебеност, а самата Аннамари споделя как се е стигнало до концепцията за визуализацията: 

"Емил слушаше песента, а аз гледах в YouTube моята любима танцьорка. Танцуваше заар и като гледах танца, и слушах песента, разбрах, че това ще е клипа. Бях чувала и по-рано за този танц, но след като режисьора Максим провери и ми каза каква е същността му, се стреснах - та песента е точно за това! Да се освободиш от това чуждо, което влиза в теб и те обсебва. "Няма да се дам! Ще бъда свободна!" Записът на видеото беше най-изтощителното преживяване за мен - 6 часа непрекъснат танц. Ето резултата. "

Актуалният пълнокръвен запис на Meszecsinka “Stand Into The Deep” се радва на широко одобрение: пресата го определи като шедьовър, а публиката – като по-силен и епичен от предишния великолепен “Awake In A Dream”. Немското списание Orkus Magazin е във възторг: “Алтернативната световна музика на унгарската група отново очарова и ни отвежда в спиращи дъха светове с десет уникални парчета.” Поредният успешен албум на международно признатата група, който е издаден от немския музикален лейбъл Nordic Notes и се разпространява в цял свят, получи силна подкрепа от радиостанции в Америка, Германия, Австралия, Италия, Люксембург, Гърция, Словакия и др. През есента лейбълът ще пусне албума и на винил, с което ще зарадва любителите на неподправения аналогов звук. 

"Месечинка" ще се завърнат в страната ни, след като през май тази година свириха в столичния клуб Mixtape 5", за да потопят отново публиката в магията на психеделичното си и разпознаваемо звучене. Специфичните им композиции и обработки на унгарски, испански, руски, цигански и български народни песни ще прозвучат на 7 септември по време на предстоящия фестивал на традиционните храни и занаяти в Куртово Конаре и на 20 септември във Варна, в бар "Rubik Art and Music". В Куртово Конаре желаещите да учат вокално майсторство от Аннамари и да свирят заедно с музикантите от групата ще могат да го направят в деня на концерта.

"Месечинка" са: Аннамари Ола (вокал, саз), Емил Билярски (клавишни, китара), Ференц Шомоди (бас, контрабас) и Давид Кроликовски (барабани, перкусии).


Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.