"Mercedes" представя технологиите на бъдещето с Vision AVTR

Pinterest LinkedIn +

Изложението за потребителска електроника CES 2020 в Лас Вегас отново предлага и автомобили. Сред тях е Mercedes-Benz Vision AVTR. Това е концептуален автомобил, чрез който компанията иска да демонстрира възможните технологии, които да очакваме от бъдещето.

Автомобилът е вдъхновен от филма "Аватар" и дори неговият режисьор Джеймс Камерън беше на официалното представяне на Mercedes-Benz Vision AVTR. Дизайнът на колата използва елементи от фиктивния свят Пандора, който вижда автомобилите не като кутии за транспорт, а като различни помещения на колела. Например офис или дневна стая.

Интериорът е изпълнен с компютърни технологии, дисплеи и виртуална реалност. Те заобикалят пасажерите и им дават различна информация или могат да пресъздават гледки от по-красиви места.

Автомобилът може да се движи автономно, но може да се управлява и от човек. За целта обаче няма педали и волан, а се използва устройство на централната конзола, чрез което се подават командите за завиване. От същото устройство може да се управлява и големият извит дисплей на таблото.

Vision AVTR може да прожектира виртуално меню върху дланта на потребителя. От него той може да управлява различни функции на колата.

Самият автомобил използва батерия с морска вода и графен, който е взет от земеделски отпадъци. От компанията казват, че батерията е "въглеродно неутрална" и не е токсична за околната среда. Използването на тези материали прави батерията и много по-евтина.

AVTR ще може да изминава 700 км с едно зареждане. Самата батерия все още се разработва и ще бъде готова за масова употреба до 10-15 години, казват още от компанията.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.