В "Mercedes" обмислят да спрат производството на пикапа X-Class

Pinterest LinkedIn +

В "Mercedes" обмислят да спрат производството на пикапа X-Class, съобщава "Automobilwoche". Причината – собственикът на компанията, "Daimler", иска оптимизиране на разходите.

X-Class беше представен през 2017 г. като отговор на "Mercedes" на увеличаващото се търсене на средно големи пикапи. Още тогава компанията изненада с решението си да не предлага модела на най-големия пазар за пикапи в света – САЩ. Тя се аргументира с факта, че X-Class е пикап със средни размери, докато в САЩ се купуват предимно големи пикапи.

Останалите пазари обаче не приеха модела особено ентусиазирано. Високата му цена също не помогна. В крайна сметка през миналата година общо в Европа, Австралия и Южна Африка са били продадени едва 16 700 бройки от X-Class.

Моделът, който използва същата платформа като Nissan Navara и Renault Alaskan, в крайна сметка се оказва твърде голям разход за компанията. Затова той е сред първите, които могат да бъдат спрени, ако "Daimler" вземе окончателното решение за свиване на разходите.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.