"MENAR Biting Docs" алармират за проблемите по света

Pinterest LinkedIn +

Изключително силната селекция от документални филми в рамките на фестивала "Sofia MENAR" ще бъде показана под слогана "MENAR Biting Docs". Много от проблемите в заобикалящата ни среда ще бъдат представени от хапливи документални филми - филми, които ще накарат зрителите да се замислят, след като ги изгледат.

Фестивалът "Sofia MENAR" ще се проведе между 16 и 29 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, "Евро синема" и кино "Влайкова", както и онлайн на "Neterra TV".

Един от акцентите в програмата е премиерата на филма „Мамоди, мъжът, който дълбае баобаби” на френския фотограф Сирил Корню. Филмът ни пренася на остров Мадагаскар и платото Махафали, където дъжд вали само няколко дни в годината. Местните са измислили изключителен метод, с който да съхраняват водата във вътрешността на баобабите.

След прожекцията, организирана съвместно с фондация „ЕкоОбщност”, зрителите ще разговарят с фотожурналиста Делян Тодоров. Той ще разкаже за своето пътуване до Мадагаскар и до други страни от африканския континент, които е посещавал през последните 10 години, и ще запознае публиката с екологичните проблеми в Африка, които намират отзвук и на нашия континент.

Ексклузивно в рамките на "Sofia MENAR" ще бъдат показани последните два филма на прочутия фотограф Ян Артюс-Бертран: „Жена” и „Нашето наследство”. Първият е съвместен проект с украинката Анастасия Микова и представя историите на жени от над 50 държави. Една среща на четири очи с момичето и старицата, със съпругата и любовницата, с девойката и майката. Със страхa и болката, с радостта и удоволствието, с победата и поражението.
„Нашето наследство” е история за природата и човека, за усилията на един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета. Една покана за мир със Земята. Едно недовършено завещание, което всички заедно пишем и зависи само от нас къде ще сложим точка.

В селекцията "MENAR Biting Docs" присъства и една странна, вълнуваща и много интимна история за хора, които почистват домовете на починали самотници – заснетият в Япония филм „Кодокуши” на турския режисьор Енсар Алтай. Лентата е спечелила наградата на журито от истанбулския филмов фестивал „Босфор” и е с номинация за най-добър документален филм от форумите в Шанхай, Казан и Лодз.

Един от фаворитите на фестивала "Docs Barcelona" – "Стая без гледка" – също ще бъде показан пред българска публика. Всяка година стотици жени от Кения, Етиопия, Филипините и Бангладеш заминават за Ливан, за да работят като домашни прислужници. Срещу минимално заплащане жените работят ежедневно и изпълняват всевъзможни прищевки на своите работодатели, а единствената им утеха е малката стая без прозорци, където прекарват нощта.

Филмовият фестивал "Sofia MENAR" се организира от "Позор" и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

Програмата на Sofia MENAR 2023 е налична на https://menarfest.com, а онлайн пакетите са активни на https://neterra.tv/festival/sofia-menar
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.