Фестивалът "Sofia MENAR" стартира с българския филм "Духът на Шехерезада"

Pinterest LinkedIn +

Фестивалът за филми от Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка "Sofia MENAR" ще стартира на 16 януари в Дома на киното с премиерата на българския документален филм „Духът на Шехерезада”. Режисьор и продуцент на филма е Катерина Борисова.

Фестивалът ще продължи до 29 януари с прожекции всяка вечер в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и кино „Влайкова”, както и онлайн на Neterra TV+.

Фокусът на 15-то издание на "Sofia MENAR" ще е върху творчеството на иранските режисьорки. Премиерно зрителите ще видят „19” - новия филм на една от най-уважаваните дами в иранското кино - бунтарката Маниже Хекмат. През годините Хекмат е оставила ярък отпечатък в иранската кинематография с филми като "Женски затвор", "Забранено за мъже" и "Три жени". Красив, стилен и трогателен с прекрасната Пантеа Панахиха в главната роля, „19” представя историята на 57-годишната художничка Митра, която живее сама в уютния си апартамент. Животът на жената неочаквано се променя, след като се разболява от коронавирус. На прага между живота и смъртта, Митра се впуска в едно пътуване из своите сладко-горчиви спомени.

Един от акцентите в програмата ще е премиерата на „Средиземноморска треска” на палестинската режисьорка Маха Хадж, отличен с наградата за сценарий на фестивала в Кан и актуално предложение на Палестина за чуждестранен „Оскар”. Остроумен, хаплив и много приятелски.

Те са съседи в палестинския квартал на Хайфа и на пръв поглед приятелството между тях е невъзможно. Уалид мечтае за кариера като писател, но е с хронична депресия и все не може да напише бестселър, а Джалал е мошеник на дребно, кара я ден за ден и животът му е песен. Единият смята, че среща с подземния свят е сюжет за касова книга, а другият тайно се надява да изкара малко пари.

Носителят на „Златен Хюго” от фестивала в Чикаго, на наградата на ФИПРЕССИ от „Берлинале” и на наградата за най-добър филм от МФФ Анталия „Школа за келеши” на Ферит Карахан също ще има своята премиера на "Sofia MENAR". В откъснат от света интернат властва суровият климат. Студът е сковал не само класните стаи, но и душите на обитателите му. В казармената среда на страх и тормоз едно приятелство се бори да оцелее. Юсуф иска някой да помогне на Мемо, който бере душа в лазарета, но телефоните нямат обхват, снегът е затрупал пътя, учителите си прехвърлят топката, надзирателите се топят взаимно, а истината не е удобна на никого.

Носителят на „Сребърна мечка” от Берлинале и наградата за най-добър актьор от фестивала в Кан Шахаб Хосейни („Раздяла”, „Търговският пътник”) сяда на режисьорския стол, за да заснеме адаптация по „Хотел между тоя и оня свят” на Ерик-Еманюел Шмит за млад мъж, който неочаквано се озовава на странно място между живота и смъртта. В актьорския състав на „Между тоя и оня свят” откриваме една от големите звезди на иранското кино Париназ Изадяр („Едва 6 милиона и половина”, „Пазачът на затвора”), която партнира на самия Шахаб Хосейни.

Документалната програма на фестивала тази година ще премине под слогана "MENAR Biting Docs" и ще включва хапливи документални филми, сред които „Кодокуши” - термин описващ смъртта на самотни хора, които умират в жилищата си и известно време смъртта им остава неустановена от околните, „Стая без гледка” за хилядите жени от Етиопия и Бангладеш, които чистят домовете на богатите в Ливан, изключително красивия „Мамоди” за хората в Мадагаскар, които са измислили уникален начин за съхранение на вода във вътрешността на баобабите, и най-новия филм на Ян Артюс-Бертран „Нашето наследство” - една история за природата и човека, за един фотограф, посветил 50 години от живота си на нашата планета.

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на "Sofia MENAR Film Festival" представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.
Сподели.