Вижте акцентите в селекцията за пътешественици "Кервансарай" на кино фестивала "Sofia MENAR"

Pinterest LinkedIn +

Любимата на пътешествениците филмова селекция  "Кервансарай", включена в предстоящия фестивал за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка "Sofia MENAR", ще предложи пет заглавия. От 14 януари в салоните на "Дома на киното", културния център "Г8", "Евро синема", кино "Влайкова" и Чешкия център ще може да пътувате из целия свят на цената на един билет за кино.

Една от водещите дестинации е Алжир. За поредна година програмата на "Sofia MENAR" включва филм на прочутия френски фотограф Ян Артюс-Бертран – "Алжир отвисоко". Полетете над най-голямата африканска държава, вижте отвисоко лазурните води на Средиземно море и безкрайните пясъчни дюни на Сахара, разходете се сред колоритните сергии на пазара в медината на Оран и сред тесните улички в емблематичната касба на столицата Алжир, понесете се над десетките мостове в древния Константин и оживените плажове на модерна Анаба.

"Музикално пътешествие по Пътя на коприната" представя Силвен и Матийо – двама музиканти, които решават да се приберат от Индия до Франция с мотори. Поставят си за цел да записват традиционна музика от всички райони, през които преминават по пътя. Купуват два мотора от Индия и с отворени сърца за всичко ново, което им предстои, стартират своето 15000-километрово пътешествие.

Още преди Джой Адамсън да напише "Лъвицата Елза" и преди да бъде основан първият национален парк в Африка, Мартин и Оса Джонсън снимат филми за Черния континент. Чешкият режисьор Ян Сватош представя тяхната история в "Ноев ковчег от светлини и сенки". Те се запознават в петък и се женят тайно в неделя. Бягат от домовете си заради родителите си и прекарват медения си месец сред канибали и диви зверове. Мартин и Оса Джонсън рискуват живота си, за да покажат на света как чезне дивата природа на Африка.

"Под конвой из света" следва група авантюристи, които жадуват да обиколят света и решават да го направят с коли на старо, които купуват за по 150 паунда. Без никакви спестявания, без подготовка, само с голям ентусиазъм и огромно желание те поемат по пътя. Загряват из Европа, продължават към Централна Азия и за финал стартират от Щатите, през цяла Южна Америка до Аржентина.

"Морски номади" представя историята на двама братя, които решават да сбъднат детската си мечта да карат сърф по протежението на цяла Южна Америка. Сблъскват се с различните култури на континента, опитват традиционни храни, нощуват в малки селца, където не е стъпвал туристически крак, къмпингуват на необитаеми плажове и създават десетки нови приятелства.

Кино фестивалът "Sofia MENAR" стартира на 14 януари в Дома на киното с прожекцията на най-награждавания египетски филм "На края на света". Фестивалът продължава до 30 януари с прожекции в София, Пловдив, Варна и Стара Загора.

Фестивалът се организира от сдружение "Позор" със съдействието на Посолството на Азербайджан, Посолството на Дания, Посолството на Индия, Посолството на Индонезия, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Палестина, Културното представителство към Посолството на ИР Иран, Генералното консулство на Кралство Норвегия, Генералното консулство на Швеция, институт "Сервантес", Чешкия център в София. 

"Sofia MENAR" продължава традицията на фестивала "Цветята на Корана", чиито четири издания (от 2009 до 2012 г.) представиха на българските зрители повече от 120 филма, които носят духа на Изтока.

Абревиатурата MENAR идва от наименованието на английски език, с което страните от този регион се определят като едно цяло – Middle East and North Africa Region.
Сподели.