Кино събитието "Sofia MENAR" започва на 16 януари. Виж програмата на фестивала!

Pinterest LinkedIn +

56 премиерни заглавия ще бъдат показани на започващия на 16 януари кино фестивал "Sofia MENAR", който ще даде среща на любителите на киното от Близкия Изток и Северна Африка. Освен в София фестивални прожекции ще има и в Бургас, Варна, Велико Търново и Пловдив.

Събитието ще бъде открито на 16 януари в кино "Люмиер" с един от най-гледаните близкоизточни филми за изминалата година –палестинския "Хабиби", отличен с 4 награди на фестивала в Дубай, включително и за най-добър филм.

В програмата е включена най-скъпата иранска продукция до момента – историческата драма "По морския Път на коприната", чийто бюджет надхвърля 10 милиона долара.

Сред останалите заглавия от Иран са екранизацията по Тенеси Уилямс "Стъклената менажерия", отличен с 2 награди от фестивала в Монреал, и класическото предложение от Аббас Киаростами "Вятърът ще ни понесе" – носител на наградата на журито и наградата на ФИПРЕССИ от фестивала във Венеция.

Киното на Мароко ще бъде представено от абсолютния хит в страната за 2012-та – комедията "Андалусия, моя любов" и "Любов в медината", отличен с наградата за най-добър филм и наградата на публиката на кинофорума в Рабат.

Фестивалът ще предложи много силна турска селекция, включваща последния филм на Юмит Юнал "Нар", отличен с награда на журито от фестивала в Анталия, черната комедия "Вечеря за злобари" с пет отличия от фестивал в Анкара, режисьорския дебют "Роден дом" на Музафер Йоздемир, познат от филмите на Нури Билге Джейлан, и др.

Малцина може би знаят, че Клаудия Кардинале е родена в Тунис и цели 50 години след последната си филмова роля там се завръща на снимачната площадка в родината си за снимките на "Връвта". В програмата има и едно класическо предложение от Тунис – "Баба Азиз" на ветераните Насер Хемир и Тонино Гуера.

Късометражната програма на фестивала включва 18 заглавия, разделени в три блока: Близък Изток, Африка и Ориент.

Сред заглавията в документалната програма на "Sofia MENAR" са "Сема: една завършена любов", представящ поезията на персийския мистик Джеляледдин Руми, изключително забавният "Правете хумус, а не война", в който режисьорът Тревър Греъм се опитва да научи кой всъщност е създал хумуса и каква е тайната рецепта за приготвянето му, и красивата история за Кападокия "28 дни на Луната".

За пътешествениците е подготвена програмата "Кервансарай", която включва 4 филма за търсачи на силни усещания, решили да се отдадат на скоростно запознаване с различните култури по света.

Зрителите ще могат да се потопят и в загадъчния свят на музиката от Близкия Изток и Северна Африка с партитата "MENAR Night" на 16 януари в "Culture Beat" и "Halal Night" на 31 януари в "Dada Culturаl Bar".

Сподели.