"Mazda" ще предлага повече екоавтомобили, за да влезе в новите европейски норми

Pinterest LinkedIn +

От "Mazda" обявиха, че планират да увеличат гамата си от изцяло електрически и хибридни автомобили в Европа. По този начин компанията ще се вмести в новите, по-строги изисквания на Европейския съюз за вредните газове, които влиза в сила от 2020 г., казва изпълнителният директор на "Mazda Europe" Джеф Гайтън пред "Automotive News Europe".

През 2019 г. компанията ще представи новата платформа Skyactive-X, която ще се предлага с подобрен традиционен двигател. Моделите, които я използват, ще се предлагат и в хибриден вариант още през същата година. През 2020 г. "Mazda" планира да пусне изцяло електрически автомобил, а през 2021 г. – plug-in хибрид.

Първият електрически автомобил на "Mazda" ще е със собствени технологии на компанията. Около 2022 г. тя ще предложи и модел, който споделя технологии, разработвани съвместно с "Toyota" и "Denso".

Засега компанията не е пострадала сериозно от отлива от дизелови автомобили. Дялът им е около 25-30% от продажбите на "Mazda" в Европа, а за клиентите, които карат по над 20 000 км. годишно – над 50%. По-големите автомобили продължават да държат добро представяне на дизела.

Това обаче постепенно ще започне да се променя с навлизането на по-строгите регулации. От "Mazda" очакват, че продажбите на дизелови двигатели няма да се върнат на предишните висоти, но че в един момент спадът ще спре и дори може да има известен ръст, след като спазят новите изисквания.

От "Mazda" казват, че компанията печели добре в Европа, но не дават подробности. Допълват, че не се планира пускане на кросоувър в Европа, който да е по-малък от CX-3. Компанията продава по-добре по-големи модели на Стария континент и планира те да са основен фокус.
Сподели.