Мартин Карбовски за Coolio, "господин 100 Кила" и "супата, в която живеят и плуват децата ви"

Pinterest LinkedIn +

"Музика на гетото или музика на протеста? Или музика на тези, които искат да забогатеят? Или музика на тези, които искат да се правят на интересни?" Отговорите на тези и много други въпроси в този дух, свързани с рап музиката – американската и българската, "която извън България звучи като виц" – Мартин Карбовски ще предложи в първото издание на "Отечествен фронт" за 2013 г.

“Нищо не разбирам от рап, а когато аз не разбирам едно нещо, веднага отивам да го снимам или пращам някой да го снима”, разказва Мартин Карбовски.

“Български рап извън България звучи като виц, но въпреки това в него има жестока поезия и прекрасни думи за онова, в което живеем. Повод взехме от Coolio – знакова фигура в рапа, със знаковата песен Gangsta Paradise (Гангстерски рай). После сравняваме Coolio с неговия български аналог – Господин 100 кила. Но това не е предаване за специалисти – това е супата, в която живеят и плуват децата ви.

При добро отношение рапърите могат да се приемат за съвременни поети. Eminem е велик, Tupac е изключителен - те са тъжни и обикновено не забогатяват достатъчно и накрая умират от куршуми и наркотици. 50 Cent казва: “Стани богат или умри докато се пробваш!” Tupac пък твърди друго: “Аз срещу целия свят.”

В рапа има бунт – бунтът да си бандит като Ванко 1, да си дисидент като Шамара или просто шумно да мразиш майка си като Еминем...


“Нищо не разбирам от рап и само наблюдавам. Мога да ви кажа какво виждам – докато в Америка черните стават президенти, тук белите пеят на негърски”, ще заключи Карбовски тази събота, 5 януари 2013 г., редейки строфи в своя Gangsta Fatherland Front.

100 Кила feat. DJ Diamondz: "Аз съм 6" (Видео)

Гледай видео със 100 Кила >>

Сподели.