Марта Греъм - магия, танц и пластика

Pinterest LinkedIn +

На 11 май се навършват 117 години от рождението на превърналата се в легенда американска танцьорка, хореограф и танцов педагог, Марта Греъм (Martha Graham).

Името на Греъм остава в историята на модерното танцово изкуство, благодарение на новата и изключително оригинална балетна техника, която талантливата Марта създава, водена от непреодолимото си желание и неспирна вътрешна необходимост да експериментира.

"Танцът е скритият език на душата. Тялото е свята дреха - с него влизаме в живота и с него го напускаме, затова трябва да се отнасяме към него с уважение", казва приживе примата.     

С дълбоката си отдаденост, неповторима грация и индивидуалност, Марта Греъм преобръща из основи представите за танцово изкуство - тя става първият танцьор, изнесъл представление в Белия Дом, първият танцьор, пътувал по света като културен посланик и първият танцьор, получил най-високото гражданско отличие в САЩ, а именно Президентският Медал на Свободата (Presidential Medal of Freedom).

Родена през 1894 г. в Алегени, Пенсилвания, Марта Греъм израства в заможно семейство. Баща й - Джордж Греъм, по професия психиатър, е трето поколение американец с ирландски корени, а майка й Джейн Биърс - десето поколение наследница на пуритана Майлс Стендиш.

На 14 години заедно със семейството си, бъдещата прима напуска Пенсилвания и започва да живее в Калифорния, където завършва известното училище по танци на Рут Сен-Дени и Тед Шоун - Denishawn School of Dancing and Related Arts, чиито възпитаници са и други пионери на модерното танцово изкуство като Дорис Хъмфри, Луис Хорст и Чарлз Уийдман.

"Бях твърде стара, за да започна тепърва да танцувам, тялото ми не беше правилно изградено за това", спомня си Марта, която е на 22-годишна възраст, когато открива призванието си в балета. Въпреки това, Греъм влага непосилна енергия и страст, тя буквално се отдава на танца, тренирайки тялото си да постигне върховна прецизност.

И до днес Марта Греъм заема едно от най-първите места в историята на танца по отношение на обогатяването на традиционните форми на движение и изобретяването на нови такива.

През 1923 г. примата е поканена да ръководи департамента по танци в Eastman School of Music, но там ограниченията и бюрокрацията бързо я отблъскват и три години по-късно тя основава своя собствена школа - "Център по съвременно танцово изкуство на Марта Греъм".

През 1948 г. легендата се омъжва за Ерик Хоукинс - петнадесет години по-млад от нея и един от основните танцьори в трупата й. Десет години по-късно (1958) Марта Греъм създава най-известната си творба - "Клитемнестра", по музика на композитора Халим Ел-Дабх.

Освен с него, примата работи и с имена като Аарон Копланд, Луис Хорст, Джанкарло Меноти, Самюъл Барбър, Уилям Шуман, Карлос Суриняч, Норман Делло Джойо.

Въпреки напредналата си възраст, до началото на 70-те години Марта Греъм продължава да танцува - едва тогава тя обявява края на кариерата си на танцьорка, а до смъртта си, която настъпва на 1 април 1991 г., преподава хореография. Нейните революционни идеи и виждания продължават да дават силно отражение върху модерното танцово изкуство до днес.

През 1998 г. списание Time определя Марта Греъм за "Танцьор на века", а People я нарежда сред жените-икони на ХХ век.

Сподели.