"Марсианецът" - идеалният микс от комедия, драма и научна фантастика

Pinterest LinkedIn +

Ако има нещо, в което да съм сигурен, то е, че Ридли Скот знае как се прави кино. Всъщност не просто кино, а страхотно кино. Само че сякаш се беше поотклонил от правилния път през последните години. Е, за щастие с The Martian (Марсианецът) той се връща към доброто си старо АЗ.

Най-новият му филм отново е в sci-fi жанра, където режисьорът се подвизава често (ако не сте запознати, гледайте задължителните Alien и Blade Runner, а защо не и по-скорошния Prometheus). За разлика от последния, който беше трилър, The Martian е изключително позитивен, забавен и насочен към всякаква публика - от малки деца, които могат тепърва да открият любовта си към космоса и киното, до възрастни хора, фенове на sci-fi сюжетите от 70-те и 80-те. 

Във всяко отношение филмът е на много високо ниво. Не говорим за перфекционизъм, a за качествена продукция - от сценарий, през музика, през операторска дейност и, да не пропуснем, разбира се, кастинга. 

В центъра на филма е Марк Уотни - героят на Мат Деймън, който е изоставен на Марс при мисия на НАСА, в която участва. Вместо да изпадне в отчаяние обаче, той се мобилизира и буквално колонизира планетата по възможно най-забавния начин.

Вместо да залага на супер драматизъм, Скот обръща всичко на 180 градуса и може би повече от половината реплики и сцени разсмиват искрено. А не трябва да забравяме, че не гледаме комедия, а научна фантастика. Но така или иначе комедиите днес рядко са забавни...

Историята не е в тип Castaway (Корабокрушенецът) с Том Ханкс. Тук имаме още поне десетина герои, всеки от които е със свой собствен чар, своя история, мотиви на действие и харизма. Без да се фокусирам върху конкретен актьор/персонаж (Джесика Частейн, Майкъл Пеня и Шон Бийн обаче…!), мога да кажа, че всеки блести по свой начин и никой не е в историята просто за пълнеж.

Без да издавам кой знае какво за конкретната сцена, която ще спечели всички нърдове, мога да кажа, че персонажът на Шон Бийн е получил може би най-неочакваните и подходящи реплики във филма. Диалог, който е много вероятно да му е спечелил цялата роля. Подсказка: търсете Единствения.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Ако трябва да сравняваме The Martian с три от големите sci-fi продукции от последните години - Interstellar (Интерстелар), Gravity (Гравитация) и Prometheus (Прометей), той вероятно ще бие всеки от тях по един или друг начин. Не защото е перфектният филм. Не е, няма защо да се заблуждаваме. Но в него има идеалната пропорция от комедия, научни елементи, които всички да разберат, напрегнати сцени, страхотна кинематография и най-важното - солидна доза оптимизъм.

Ридли Скот е създал творба, към която определено всеки sci-fi почитател ще се завръща с удоволствие - както сам в спокойните вечери пред компютъра, така и в компанията на приятели и близки. 

Сподели.