Марк Зукърбърг се извини за срива на Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger, от който той лично загуби 6 милиарда долара

Pinterest LinkedIn +

Милионерът Марк Зукърбърг се извини на потребителите на Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger за неочаквания срив на тези социални мрежи вчера. Вчера в продължение на няколко часа достъпът до тях беше невъзможен по целия свят.

Без да дава обяснение за причината, собственикът им Зукърбърг поднесе официално извинение, след като те отново заработиха. "Facebook, Instagram, WhatsApp и Messenger се връщат онлайн сега. Съжалявам за прекъсването днес -- Знам колко много разчитате на услугите ни, за да останете свързани с хората, на които държите" - написа той във Фейсбук.

По неофициални данни причината за срива е актуализация на протокола за динамично маршрутизиране. Тя е била посочена от член на екипа, работил по възстановяването, цитиран от РИА Новости. Глобалното прекъсване е най-продължителното от 2008 г. насам, когато социалната мрежа Facebook беше недостъпна за 80 милиона потребители за около ден. Голям срив имаше и през 2019 г., но той продължи не повече от час.

Необикновеният катаклизъм на мрежите доведе до срив на американските пазари и рязък спад на големите американски индекси. Така наречените компании на FANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Google) заедно загубиха 243 милиарда долара капитализация за една нощ, съобщи "Wall Street Journal". Изданието отбелязва, че това е най-голямата пазарна загуба от октомври 2020 г. Alphabet загуби повече от 3 %, Amazon 2,85 %, Netflix 2,6 %, Apple 2,4 %, Microsoft малко над 2 %. Ценните книжа на Facebook обаче понесоха най-тежък удар: в края на търговията акциите на технологичния гигант паднаха с повече от 5 процента, а капитализацията му спадна с 50 милиарда долара. Шефът на компанията Марк Зукърбърг загуби 6,6 млрд. долара на фона на смущения в работата на социалните мрежи Facebook и Instagram, както и на месинджъра WhatsApp.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.