Мариус Куркински - явление без аналог в българския театър

Pinterest LinkedIn +

Много хора казват, че ако българският театър има лице, то това е Мариус Куркински – един от актьорите и режисьорите, които преформулираха нормите за естетика в съвременното театрално изкуство.

Куркински, чието рождено име е Ивайло Стоянов, е от онзи тип творци, които се срещат изключително рядко, а в България е много вероятно да няма еквивалент в близко бъдеще.

Независимо дали е в ролята на режисьора или на сцената, Мариус Куркински отдавна се е доказал като един от най-отдадените на театъра българи.

Интересът към сценични изяви започва още в детските му години, когато играе в театрално студио към варненския театър "Стоян Бъчваров". По-късно талантът му е шлифован в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където завършва актьорско майсторство в класа на Крикор Азарян и режисура при Георги Дюлгеров.

Въпреки че зад гърба си има безброй много постановки, Мариус Куркински е най-обичан заради неповторимите си моноспектакли, които го правят популярен още в студентските му години през 90-те години на миналия век.

Най-известните сред тях са "Дон Жуан", "Дамата с кученцето", "Самият човек", както и най-скорошните му "Сътресение" по разказите на Николай Хайтов и "Български разкази", базиран на произведения на Ангел Каралийчев.

"За Мариус Куркински вече е излишно да се говори. Той е явление без аналог в родното театрално изкуство – невероятен талант и творец", са думите на Стефан Данаилов за артистичния му колега.

Тези думи обаче са значими само за човек, който се е докоснал до творчеството на българина или, ако трябва да сме по-точни, човек, който е бил докоснат от творчеството на Куркински.

Подобно на Камен Донев, Мариус Куркински притежава една харизма, която кара публиката да забрави, че актьорът и сцената са отделни неща – той се слива с нея.

И въпреки че е най-добре познат с работата си в театъра, Мариус изненадващо се включи в актьорския състав и на новата българската драматична поредица - "Недадените" на БНТ.

В сериала, който разказва историята за спасяването на хиляди български евреи в началото на 40-те години на 20-ти век, Куркински се превъплъщава в ролята на Арон Бехар - един от най-емоционалните герои в поредицата.

Независимо дали е на малкия екран, в киното или на театралната сцена Мариус Куркински влага неизмерими количества любов в творчеството си и именно това го прави един от най-истинските и сърцати актьори на нашето време.

Всеки, който е гледал дори само една негова постановка, е разбрал, че той не е като другите творци и е трудно да бъде квалифициран просто като "театрален актьор" или "телевизионен актьор". Самият Мариус Куркински е въплъщение на актьорската игра, която оставя дълбок отпечатък в сърцето и ума на публиката.

Сподели.