„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ - любопитна изложба в София

Pinterest LinkedIn +

Амeриканският фотограф Сандро Милър и холивудският актьор Джон Малкович пресъздават емблематични образи във фотографията от 20-и и 21-и век в серията „Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“.

Изложбата, която ще бъде представена в "Квадрат 500" между 17 февруари и 30 април 2023 г., включва 61 цветни и черно-бели фотографии, в които Джон Малкович се превъплъщава в образите на известни личности. На 17 февруари (петък) от 18:00 до 20:00 ще се проведе предварителен преглед на изложбата, а на 18 февруари (събота) от 11:00 до 12:30 ще бъде представена и презентация на Сандро Милър.

През 2013 г. Сандро Милър решава да осъществи проект, който да отдаде почит на авторите, повлияли на собствената му кариера. Избира 35 фотографии, които да възпроизведе. Сред тях са снимката на Ървинг Пен, показваща свития в ъгъла Труман Капоти; Мерилин Монро от Бърт Стърн; образът на мигрантката с деца, уловен от Доротея Ланг; автопортретът с автомат на Робърт Мейпълторп; иконичната снимка на Джон Ленън и Йоко Оно от Ани Лейбовиц; класическата фотография на Даян Арбъс на момчето с играчка ръчна граната; пчеларят на Ричард Аведoн и други.

Сандро Милър се свързва с Джон Малкович, който веднага се съгласява да участва. Говорейки за него, Милър отбелязва: „Джон е най-талантливият и творчески неуморим човек, когото познавам. Неговата гениалност не познава граници. Мога да му предложа някакво настроение или идея и само след миг той буквално се превъплъщава в дадения образ пред очите ми. Той вярва безрезервно в работата ми… Наистина съм благословен с приятел и сътрудник като него”.

Успехът на Сандро Милър в света на рекламата му позволява да реализира и личните си проекти, включващи работата му в Куба, заснемането на американски блус музиканти и танцувални трупи, както и частично представеното тук дългогодишно творческо сътрудничество с Джон Малкович, негов стар приятел и съмишленик. За първи път Милър се среща с Малкович в края на 1990-те, докато работи по задача, възложена му от театър "Steppenwolf". Шестнадесет години по-късно Сандро и Джон отново работят заедно, доказателство за което е серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията".

Сандро Милър e американски фотограф, двукратен носител на международната награда за фотография на фондация "Lucie". През 2014 е удостоен за постиженията му в областта на фотографията като „Международен фотограф на годината“, а през 2015 за серията Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията, редица професионални конкурси нареждат Милър сред 200-те най-добри рекламни фотографи в света.

Джон Малкович е смятан за един от най-великите американски актьори на 21. век. В серията "Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията" той демонстрира хамелеонските си способности, влизайки безпроблемно в образите на Алберт Айнщайн, Че Гевара, Джон Ленън и Анди Уорхол. Благодарение на неговия огромен талант и на удивителния фотографски подход на Милър портретите поглеждат с уважение към историята на това изкуство чрез гения на един фотограф и на неговия вдъхновител.

„Майстори на фотографията“ се организира от фондация МУСИЗ в партньорство с Националната галерия и "diChroma photography". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и фондация “Лъчезар Цоцорков”. Изложбата е подкрепена от Столична програма Култура и УниКредит Булбанк, осъществява със съдействието на Народен театър „Иван Вазов“, Гранд хотел София, изба „Братя Минкови“ и ВИП трейдинг дидживижън, официален представител на Leica.

Фотокредит: Алберто Корда, Че Гевара (1960), 2014 © Sandro Miller / Courtesy Gallery FIFTY ONE Antwerp
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.