Мъж на годината (Man of the Year)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2006, 115'
Режисьор: Бари Левинсън
Сценарий: Бари Левинсън
Участват: Робин Уилямс, Лаура Лини, Кристофър Уокън, Дъг Мъри, Джеф Голдблум, Линда Кеш и други
Комедия, със субтитри, английски

Познатият като мултифункционална личност Бари Левинсън ("Да разлаем кучетата") е продуцент, режисьор и сценарист на най-новия си проект "Мъж на годината". Номиниран четири пъти за награда "Оскар", той печели заветната статуетка през 1988 г. за драмата си "Рейнман". Силно изразеното му чувство за ирония е ясно доловимо в неговия нов филм, в който за пореден път осмива американския начин на мислене и възприятия за света.

Главните роли в продукцията се изпълняват от холивудските звезди Робин Уилямс ("Добрият Уил Хънтинг"), Лаура Лини ("Конго"), Кристофър Уокън ("Мъж под прицел") и Джеф Голдблум ("Джурасик Парк"). Първоначално за главната роля в политическата сатира е поканен скандалният радиоводещ Хауърд Стърн, но той отказва участие заради професионални ангажименти. Робин Уилямс е второто име за ролята, който след като приема поканата за филма, използва за сценария част от политическите шеги на Джей Лено от неговото вечерно шоу.

Том Добс (Робин Уилямс) е едно от най-популярните телевизионни лица от вечерните шоу програми. Познат като човека, който непрекъснато се шегува уместно с политиците, Добс се радва на завиден зрителски интерес. Животът му се променя за една вечер, когато зрител от публиката не му задава сериозно въпроса защо не се кандидатира за предстоящите президентски избори. Единствено в името на шоуто той и неговият продуцент Джак Менкел (Кристофър Уокън) започват национална кампания, целяща да събере гласове в президентската надпревара.

Нещата обаче стават сериозни, когато Добс наистина е избран за американски президент. Резултатът усъмнява програмистката Елеонор Грийн (Лаура Лини), чиято компания е разработила софтуера, с който се е провело гласуването. Това я провокира да разговаря с началника си Алън Стюърт (Джеф Голдблум), който очевидно прикрива нещо нередно. Елеонор е заплашена със саморазправа, ако продължи да разпитва, което я убеждава, че трябва да говори с Добс и да му разкрие истината за манипулираните президентски избори.

Официален сайт: http://www.manoftheyearmovie.net


Сподели.