Лутър (Luther)

Pinterest LinkedIn +

Luther е сериал, който бързо успя да спечели вниманието на феновете на криминални истории (и не само) по цял свят, а заедно с него и доста престижни награди. Не само заради брилянтното изпълнение на Идрис Елба (Idris Elba), но и заради изключително силния сценарий.

Спираща дъха криминална драма на фона на Лондон звучи познато, нали? Виждали сме много такива сюжети - от зловещата история на Джак Изкормвача и романите и екранизациите за Шерлок Холмс до някои от най-добрите криминални сериали през последните години, сред които е и Luther. И всеки път става все по-интересно.

Сериалът на BBC One притежава всичко необходимо за успеха на една криминална поредица - силен и сложен основен персонаж, интересно, изпълнено с неочаквани обрати действие, добра структура на епизодите и мрачна, но много стилна визия. Зловещ, без излишен натурализъм, многопластов, без да обърква зрителите, Luther е най-доброто произведение на създателя си Нийл Крос (Neil Cross).

Причината да сме сигурни, че Luther ще ви допадне дори да не сте фенове на криминалните сериали, са колкото страхотните персонажи, толкова и изключително добре подбраните за ролите актьори.

Идеята:

Нийл Крос е сценарист и писател, познат най-вече с работата си именно над Luther. Останалите проекти във филмографията му обаче също са повече от интересни. Преди да създаде Luther Крос работи като сценарист на друг хитов британски криминален сериал - MI-5. Той е и един от сценаристите на хоръра Mama, който излезе в началото на 2013 година.

През 2011 година излиза книгата на Крос Luther: The Calling. Романът е предистория на събитията от сериала.

Началото:

Luther стартира през лятото на 2010 година. Още през август същата година BBC подновява сериала за втори сезон. Първият сезон на сериала се състои от шест едночасови епизода, вторият - от четири. Снимките на третия сезон започват през 2012 година, а излъчването му - в началото на юли 2013 година. У нас първите два сезона на поредицата са излъчени от FOX Crime.

Историята:

Инспектор Джон Лутър (Идрис Елба) е следовател от лондонския полицейски отдел за тежки престъпления. След като е отстранен от работа за няколко месеца, Лутър се връща и се заема с разследване на странното убийство на семейство Морган. Въпреки че не може да го докаже, Лутър е убеден, че убиецът е дъщерята на Морган - Алис (Рут Уилсън). Гениална, но нарцистична, Алис е впечатлена от работата на Джон Лутър и продължава да поддържа връзка с него след края на случая.

Странните им взаимоотношения се движат на ръба между страха, заплахата и, колкото и абсурдно да звучи, приятелството. Алис се оказва изключително полезна за останалите разследвания на Лутър, защото му помага да разбере как мислят престъпниците. Само че в желанието си да му помогне прекрачва някои морални и законови граници и скоро се превръща в сериозен проблем за Джон.

Героите и звездите:

Идрис Елба е добре познат на киноманите с ролите си в American Gangster, Prometheus, Pacific Rim и Thor: The Dark World и едва ли има нужда да ви убеждаваме в актьорските му качества. Не за пръв път го виждаме и в сериал - повечето от вас вероятно са го гледали в криминалния The Wire и в ситкома The Office. Именно изпълнението му в Luther обаче му донася "Златен глобус".

Джон Лутър е находчив и отдаден на работата си следовател, който си позволява да прекрачи общоприетите правила само в името на закона. Това, че не позволява на бюрокрацията да спъва личната му битка срещу престъпниците, както и доста избухливият му характер, са причина неведнъж да се окаже на крачка от уволнението.

Рут Уилсън (Ruth Wilson), която вероятно сте гледали в Anna Karenina и The Lone Ranger, е в ролята на Алис Морган. Алис е истинско дете-чудо - приета в Оксфорд на 13 години, на 18 тя вече е с докторска степен по астрофизика. Изключително нетрадиционен и сложен зъл гений, Алис убива и двамата си родители, макар че престъплението й остава недоказано. Впечатлена от Лутър, Алис започва да се меси в живота му и постепенно се превръща от заплаха в най-верния му съюзник и най-голямото му изкушение.

Уорън Браун (Warren Brown) е в ролята на детектив Джъстин Рипли. Млад и амбициозен, Рипли се възхищава от работата на Лутър. Въпреки че имат много различен подход, двамата се оказват изненадващо добър екип.

Индира Варма (Indira Varma), която може би познавате от хитовия исторически сериал Rome, е в ролята на Зоуи Лутър - съпругата на Джон. Проблемите в брака им се дължат най-вече на прекомерната отдаденост на Лутър на работата му. Макар че се разделя с него и има връзка с друг мъж, Зоуи продължава да държи на Лутър.

Стивън Макинтош (Steven Mackintosh) също е сред актьорите, които имат много роли както в киното (Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Underworld: Evolution), така и в телевизията (The Amazing Mrs Pritchard, Criminal Justice и Inside Men). В Luther той е в ролята на Иън Рийд, колега и приятел на Лутър, който също като него понякога заобикаля правилата.

Сподели.