Лондонската Кралска Филхармония на прага на 60-тата си годишнина

Pinterest LinkedIn +

Лондонската Кралска Филхармония (RPO) е обявила концертната си програма за новия 2005-2006 сезон, съобщава Soundgenerator. Концертите на институционализирания 59-годишен оркестър ще се състоят в най-големите зали на Лондон - Роял Албърт Хол и Кадоган Хол - новия дом на RPO.

Промяната в адреса на Филхармонията дойде след като Роял Фестивал Хол беше затворен за основен ремонт.

Ян Маклей (Ian Maclay), мениджър-директор на оркестъра, е коментирал преместването в Кадоган Хол и програмата за новия сезон така: "Наред със затварянето на Фестивалната зала и евентуалното отражение на промяната върху публиката, имаме удоволствието да предложим на Лондон концертна програма, обхващаща всички епохи и жанрове. С наближаването на нашата 60-годишнина, ние сме щастливи, че можем да предложим знаменателни концертни цикли в годината, която има толкова важно значение за Кралската Филхармония."

Първият концертен цикъл в Кадоган Хол ще започне на 13 септември и ще включва Цигулковия концерт на Бах в Ми минор и Моцартовия Концерт за цигулка и оркестър №5, с диригент/солист Тасмин Литъл (Tasmin Little) в първата вечер, програма Виенска класика на 11 октомври, със солист кларнетистиката Ема Джонсън (Emma Johnson), а на 1 ноември - Недовършена симфония - Шуберт, Първи цигулков концерт на Брух и Серенада №1 на Брамс, с диригент Леонард Слаткин (Leonard Slatkin)

Солисти на Филхармонията ще бъдат още челистът Джулиан Лойд Уебър (Julian Lloyd Webber), по-малкият брат на един от най-известните театрални композитори на 20-ти век Андрю Лойд Уебър ("Исус Христос супер-звезда", "Котки", "Евита") и изключителната иновативна носителка на безброй награди шотландска перкусионистка Евелин Глени (Evelyn Glennie).

На 18 октомври 2005 ще прозвучи със световна премиера преработената редакция на Малеровата Втора Симфония, под диригентството на Гилбърт Каплан (Gilbert Kaplan). На 27 октомври пък в своя юбилеен концерт (10 години) Даниел Гати (Daniele Gatti) ще дирижира "Морето" и "Следобедът на един фавн" на Клод Дебюси и "Пролетно тайнство" на Стравински.

На 22 ноември, за да отбележи 60-годишнината от края на Втората световна война, RPO ще изпълни "Военния реквием" на Бенджамин Бритън, под диригентството на Брайън Райт, който в началото на кариерата си е бил близък с Бритън.

Връхни точки в програмата на Кралската Филхармония ще бъдат още: Прокофиев - балета "Ромео и Жулиета", с диригент Генади Рождественски, "Кармина Бурана" на Карл Орф, с диригент Даниел Гати и Трети концерт за пиано и оркестър на Сергей Прокофиев, със солист Фреди Кемф.

Сподели.