Лина Дънам, или как едно момиче тръгна по стъпките на Уди Алън

Pinterest LinkedIn +

Сякаш за един миг Лина Дънам стана една от най-обсъжданите млади актриси в Холивуд, а нейният талант като сценарист и режисьор и чувството й за хумор бързо доведоха до логични сравнения със самия Уди Алън.

Освен че участва в хитовото шоу Girls (Момичета) на HBO, сочено от мнозина за наследник на култовия Sex and the City (Сексът и градът), тя е и негов сценарист и режисьор.

Комедийният сериал е базиран на живота на Дънам, която не се страхува да засяга теми от реалния живот, за разлика от историите на Кари Брадшоу, които по-скоро карат зрителя да си задава въпроса: "На кого ли се случват тези неща?".

Лина Дънам е родена през 1986 г. в Ню Йорк и, въпреки че е толкова млада, вече има зад гърба си завидно творчество – два пълнометражни филма, изключително успешен сериал и сборник с есета, за издаването на който авторката сключи договор за $3,5 млн.

Тя е уникална с това, че не се страхува да покаже нещата такива, каквито са – перфектността вече не е нещо, с което да се хвалиш на всеки срещнат, а точно обратното. Много млади артисти, включително и Лина, виждат проблемите и странностите си като нещо красиво, което им служи като муза, а не като бариера.

Ярък пример за това са любовният живот на Дънам и фактът, че, точно както героинята си в Girls – Хана, е страдала от обсесивно-компулсивно разстройство като дете.

Голяма част от личните битки, които е водила през живота си, Лина Дънам пренася на малкия екран и на страниците на книгата, които пише, убедена, че е по-лесно да се пребориш с проблемите, когато говориш за тях.

По същия начин действа и Уди Алън, който обаче изглежда доста по-голям романтик от Дънам. Неговият Манхатън се изправя срещу Бруклин на Дънам и точно тогава започва да се вижда разликата между двамата творци.

Въпреки че вече е изключително известна, младата звезда продължава да доказва, че не е заслепена от успехите ("Златен глобус", BAFTA и награди от гилдиите на сценаристите и режисьорите в САЩ са само част от отличията, които тя е спечелила).

Активна е в Twitter, Instagram и, естествено, Facebook, където постоянно общува със своите фенове и ги държи в течение както на последните новини, свързани с нея, така и на всекидневните си занимания, които разкриват колко "обикновен" човек е всъщност.

Всичко това ни кара да заобичаме Лина Дънам още повече, а всеки, който се докосне до нея и творчеството й, може да се убеди лично, че тя ще е едно от лицата на цяло поколение артисти, които безспорно ще вдъхновяват света още дълго време.

Сподели.