Лидия Инджова, или колко е дълъг пътят до главната женска роля

Pinterest LinkedIn +

Дори да не сте чували за актрисата Лидия Инджова досега, то вече няма как да я пропуснете, тъй като именно тя играе главната женска роля в новия сериал на БНТ "Недадените".

Телевизионната поредица, дебютирала в българския ефир преди броени дни, далеч не е началото за Инджова, която през последните години е една от най-търсените театрални актриси у нас.

Родената през 1986 г. в Русия Лидия Инджова се премества със семейството си да живее в Банкя, когато е само на 2 години.

Според собствените й думи началото на любовта й към актьорския занаят е дадено от ръководителката на театрална школа в Банкя Цвета Лазарова, която обръща сериозно внимание на децата, които обучава и ги подготвя за влизането им в НАТФИЗ по-късно.

Влизането в театралната академия се случва през 2004 г. Лидия Инджова попада в класа на проф. Стефан Данаилов, който още преди завършването насърчава учениците си да излязат извън НАТФИЗ и да тръгнат по различни пътища.

Докато следва, Лидия Инджова участва в пиеси като "Лека нощ, Патриция", "Крал Лир" и "Дон Жуан" на Александър Морфов, благодарение на която идва и интересът й към фехтовката, с която започва да се занимава сериозно.

Освен на театралната сцена актрисата участва и в реклами, телевизионни сериали и кино продукции. През 2008 г. се снима във филма на Анри Кулев "Цахес", както и в драмата на Станимир Трифонов "Стъклената река". Макар и не с главни роли в тях, младата актриса привлича вниманието на публиката и следващите ангажименти не закъсняват.

През 2009 г. Инджова си партнира с Георги Кадурин, Анастасия Ингилизова и др. в постановката "Тя без любов и смърт", където играе главната роля на Тя – една от най-комплексните й героини до момента.

По пътя към екранния успех, който я очаква през 2013 г., Инджова се изявява на малкия екран и в актьорския формат Star Machine,в който е водеща заедно с актьора от "Кецове" – Иво Аръков.

И макар в шоуто често да попада под светлината на прожекторите, именно историческата драма на БНТ "Недадените" е първата й главна роля в телевизията.

В продукцията младата актриса се превъплъщава в образа на Лиляна Паница, останала в историята като една от водещите фигури, помогнали за спасяването на българските евреи.

Още в първи епизод на сериала Лидия Инджова прави впечатление. Въвеждането на героинята й в сюжета става по време на страхотна сцена, снимана в контраст с представянето на Александър Белев (в ролята - Димитър Баненкин), взел активно участие в организацията около депортирането на българските евреи.

И макар че вече е начело на мащабна телевизионна продукция като "Недадените", 26-годишната актриса е едва в началото на творческия си път, а добрата новина за феновете й е, че освен на театрална сцена ще могат да я гледат и на малкия екран.

Сподели.