"Лятно пътуване": изгубеният роман на Капоти

Pinterest LinkedIn +

Лекотата, с която Труман Капоти разказва истории, гради персонажи и въвлича читателите в собствения си свят, винаги е била изумителна. "Лятно пътуване" е първият му роман, смятан за загубен дори от самия Капоти и открит почти случайно едва през 2004-та.

Онези от вас, които познават творчеството на Труман Капоти, знаят, че "Други гласове, други стаи" е неговият литературен дебют и книгата, която го прави известен. Книгата, която го прави богат, е "Хладнокръвно", а най-известното му сред читателите по цял свят произведение е "Закуска в Тифани". Къде в тази своеобразна класация се подрежда "Лятно пътуване"?

Поне според нас тя заслужава свое място сред емблематичните творби на писателя. Най-лесно е да кажем, че "Лятно пътуване" е изгубеният роман. Ръкописът, започнат около 1943 година, по времето, когато Капоти пише за "The New Yorker", е смятан от самия Капоти за изгубен в продължение на 50 години.

Изгубеният ръкопис е открит в кашон с вещи на писателя, запазен от портиера на сградата в Бруклин, в която Капоти е живял през 50-те години. Впоследствие е предложен на търг в аукционната къща "Сотбис", но не е продаден. Не само заради високата цена, а и защото не е ясно дали купувачът би получил разрешение за публикация. Едва след изглаждане на казуса около авторските права романът е публикуван през 2005 година.

Още един любопитен факт е, че самият Капоти не харесвал творбата си. Макар да смятал "Лятно пътуване" за добър роман, той проявявал изключителна самокритичност и дори твърдял, че ръкописът е унищожен.

Романът обаче притежава качества, които не могат да бъдат отречени. Изключителен стил, внимателно изградени персонажи, реалистична атмосфера, която с лекота пренася читателя в Ню Йорк – такъв, какъвто е бил в средата на 20-ти век. Главната героиня Грейди Макнийл притежава заразителния чар на Холи Голайтли, но все пак е много различна от нея. Освен с нетрадиционното си име, Грейди се отличава и със своята нетрадиционност – тя не харесва нещата, които харесват другите момичета на нейната възраст, не мечтае за представяне в обществото, тоалети и изгоден брак и успява да стане симпатична на читателя още в първите страници на романа, може би тъкмо по тази причина.

Да, Грейди е очарователна, но и разглезена, лекомислена, презадоволена, бунтуваща се срещу желанията на богатите си родители. А когато отказва да замине с тях и да прекара лятото в Париж, майка ù е повече от притеснена. Въпреки това момичето остава само в Ню Йорк заедно със своята тайна. Тайна, умело прикрита от родителите ù, в която няма нищо изненадващо. Грейди е влюбена и щастлива.

И разбира се, обектът на чувствата ù е крайно неподходящ. Не просто момче от Бруклин, а еврейско момче от Бруклин. Има ли мост, който би могъл да свърже двама души, толкова различни като произход, възможности и възпитание? Има ли бъдеще тази бурна лятна любов?

На фона на динамичните социални промени, вълнуващи американското общество по онова време, Капоти разказва една колкото преходна, толкова и вечна история. Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият път към "Лятно пътуване" е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.