Lenovo IdeaPad Y580 - геймърски латоп, но без претенции

Pinterest LinkedIn +

Миналата седмица си поговорихме за новата юбер играчка на Razer, за която те самите твърдят, че е първият по рода си геймърски лаптоп. Дали това е така, или не съвсем - всеки може да отсъди сам, но ако случайно сте погледнали скептично на твърденията на Razer, ето и още един солиден аргумент в подкрепа на тезата "Да, бееее...".

Дами и господа, представяме на вашето внимание новият IdeaPad Y580 на Lenovo, който (о, чудо!) предлага почти идентични технически характеристики с тези на Razer Blade, но струва наполовина по-малко.

Говорим за Intel Core i7 процесор с тактова честота от 2.3 GHz (до 3.3 GHz с активирана Max Turbo технология), 8 GB оперативна памет, графично решение GeForce GTX 660M и много интересна хибридна дискова подсистема, включваща супер бързо, но малко SSD устройство и голям еднотерабитов класически твърд диск за съхранение на данни.

Така операционната система се стартира от 64 GB SSD без забавяне, а по-обемистите и неизискващи чак толкова висока скорост файлове и програми се съхраняват върху по-бавния твърд диск.

Единствената по-съществена разлика от хардуерна гледна точка с Razer Blade e по-малкият диагонал на дисплея – 15.6 инча, който обаче предлага аналогична резолюция – Full HD (1920 x 1080 пиксела).

С други думи, повечето съвременни игри ще вървят със съвсем прилична скорост при минимален компромис с качеството, а в това отношение Y580 е не по-малко "геймърски" ноутбук от Razer Blade.

На всичкото отгоре и времето за автономна работа никак не е зле – около 4 часа и половина, далеч от рекордните 10+ часа на някои ултрабуци, но при значително по-висока обща производителност.

Да, IdeaPad Y580 не предлага светещи и лъскави екстри като Shwitchblade тъчпада, а тялото му е пластмасово (и тежко, макар и не тромаво). Въпреки това, ако си търсите ноутбук, който, освен за работа, да използвате активно и за развлечение, Y580 със сигурност ще се нареди в челната петица с вариантите за избор.


Сподели.