Легендарният пианист Лесли Хауард идва в София

Pinterest LinkedIn +

Есенният концертен живот за почитателите на класическата музика започва с впечатляващия първи концерт в България на живата легенда на класическото пиано Лесли Хауард. Световноизвестният виртуозен пианист, композитор, интерпретатор и най-задълбочен познавач на композитора и виртуоз Ференц Лист ще свири в зала "България" на 30 октомври 2017 г. по покана на "Germi Art & Entertainment" и със специалното участие на оркестър "Камерата Орфика НБУ".

Лесли Хауард е роден през 1948 г. в Австралия. Дете-чудо, той става популярен с невероятната си способност да интерпретира безпогрешно музика по слух, която демонстрира пред публика още на пет години, а само на тринайсет вече дебютира като професионален музикант, свирейки Рахманинов. Но страстта му към творчеството на гениалния унгарски композитор Ференц Лист бележи професионалния и личния му живот.

Хауард е единственият музикант в света, който е записал абсолютно всички негови соло творби! Tези усилия и отдаденост му печелят място в Световните рекорди на Гинес за най-голям звукозаписен проект на соло артист, а към момента издадените му дискове с музика на Лист са цели 99! Дори и скучните цифри за това титанично дело са впечатляващи – Хауард е изсвирил 1377 различни пиеси, чиято обща продължителност е около пет дена или около 120 часа музика. Нотите, написани от Лист и минали през пръстите на маестрото, са около 9-10 милиона!

Маестро Хауард идва най-после и в София с най-доброто от Лист (според самия него − най-именития познавач на унгарския композитор): Симфоничната поема "Празнични звуци", Концерт за пиана No 2, Симфоничната поема "Прометей" и "Унгарска рапсодия" No 2.

Адекватна компания на елитния световен пианист за концерта му в зала "България" ще бъде оркестърът "Камерата Орфика НБУ", базиран във Виена и София. Основното му ядро е формирано от виртуозния цигулар Марио Хосен през 2007 г., който събира около себе си млади артисти и лауреати на национални и международни награди. "Камерата Орфика НБУ" е свирил с изтъкнати световни солисти на концерти и турнета в Австрия, България, Финландия, Полша, Литва, Швейцария, Италия, Турция и Япония. Записите на оркестъра включват творби на Бах, Вивалди, Джеминиани, Тартини, Моцарт, Менделсон, Шуман, Брук, Паганини, Чайковски и др.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.