Legend of Grimrock

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Ролева игра Година: 2012 Разработва: Almost Human Издава: Almost Human Платформа: PC

Напоследък често си говорим за игри, дело на малки, независими студия. В тези разговори обикновено става дума за сравнително дребни по мащаб, но дяволски оригинални, забавни и весели заглавия.

В това няма нищо изненадващо – на един пазар доминиран от корпоративни мастодонти като Electronic Arts, Activision и UbiSoft е трудно да пробиеш в жанра „блокбъстър”. Малко са гейм компаниите, които могат да си позволят да наливат десетки милиони в разработка.

Затова инди дизайнерите залагат на други неща: на креативност, чувство за хумор, атмосфера, развлекателен заряд – все неща, които (колкото и парадоксално да звучи) човек всъщност очаква от една видео игра.

Но какво, ако ви кажем, че дори това правило си има изключения. Или май е по-правилно да кажем изключение, защото излязлата официално вчера Legend of Grimrock за сега е единствена по рода си.

Иначе казано –  дебют на малкото студио Almost Human, притежаващ всички качества на голям игрален проект.

Това, което са постигнали те със средства и ресурси, които големите компании в бранша хвърлят само за един от аспектите на мега проектите си (левъл дизайн, да речем), е просто удивително: игра с характерното излъчване на старите (old school) ролеви класики на 80-те и 90-те години на миналия век, но с визията и мащаба на съвременно гейм заглавие.

По същество Legend of Grimrock е носталгичен полъх от едни стари (и според преобладаващото мнение) по-добри времена, когато игрите се правеха от геймъри за геймъри.

От геймплейна гледна точка заглавието на Almost Human представлява dungeon crawler от първо лице – жанр, който днес е практически мъртъв. Спецификата на подобни игри е малко трудна за обяснение, макар и не особено комплексна като замисъл. Цялата игра представлява вълнуващо приключение в огромен дънджън (подземие), като фокусът на геймплея (и основна цел на играта) е изследването му.

В конкретният случай става дума за гигантски подземен затвор, в който четиримата герои в играта са заключени за неназовани престъпления. Тяхната цел (не особено изненадващо) е да избягат от него, но по пътя им стоят десетки различни препятствия – от коварни капани, през смъртоносни противници до сложни пъзели.

В основата си Legend of Grimrock експлоатира игрална концепция на стари гейм класики, като сериите Might and Magic и Wizardry и всеки техен фен веднага ще се почувства в свои води. Всъщност, основната разлика между тях и играта на Almost Human e максимално опростеният контрол и факта, че битките са в реално време, а не на ходове, както беше едно време.

Във всяко едно друго отношение Legend of Grimrock e класическа ролева игра – основните класове герои са добре познати (войн, маг, крадец), а основният „двигател” е натрупаният опит, използван за развитие на персонажите, трупане на нови умения, събиране на плячка и напрегнати сражения с различни противници.

Най-ключовата отличителна черта на Grimrock e, че за разлика от много съвременни (и далеч по-добре финансово подплатени) заглавия, играта е дяволски увлекателна и забавна. Дори бихме я нарекли пристрастяваща.

Улесненията в стил „държим играча за ръчичка и го водим внимателно между всички опасности и капани, за да не вземе случайно да се затрудни за момент” просто липсват. Което е страхотно – особено за по-възрастните геймъри, жадуващи по доброто старо време, когато игрите предлагаха нещо, което остро липсва в повечето актуални гейм заглавия, а именно предизвикателство.

Огромен плюс на Legend of Grimrock е, че не си позволява дразнещи компромиси в името на по-широката достъпност и реверанси към масовия играч. Всеки един неин геймплеен елемент – изследване, решаване на пъзели, битки, търсене на секрети – е сложен, предизвикателен, но не и невъзможен, стига да му посветите достатъчно време и усилия.

Над всичко това Legend of Grimrock e красива (по свой собствен си, неподражаем начин), увлекателна и... скандално евтина – цената й до скоро (при предварителна поръчка) беше само 18 лв, а понастоящем е достъпна през сервизите GOG.com и Steam за малко повече от 20 лв.

Сподели.